«Подвійний агент» чи підробка трудової книжки? Чергове відхилення за недостовірну.
14.08.2021   //  

26 квітня цього року Департаментом розвитку базових галузей промисловості Донецької обласної державної адміністрації було оголошено дві процедури з поточного ремонту доріг загальною вартістю майже 240 млн. грн.,повідомляє «Ліга антитрасту».

На обидві процедури серед інших учасників подалось ТОВ «Данко».

І в обох випадках пропозиція товариства була відхилена з однієї причини – недостовірна інформація щодо наявності в штаті інженера проектно-кошторисної документації.

Справа в тому, що в обох закупівлях на вимогу замовника «Данко» подало документи на інженера – наказ про прийняття на роботу, дублікат трудової книжки, протокол та посвідчення про перевірку знань з охорони праці.

Разом з тим, на адресу замовника надійшла нотаріальна заява від цього інженера про те, що з системи «Прозорро» йому стало відомо про подання його трудової книжки у складі пропозиції «Данко», з яким він не перебував та не перебуває у трудових відносинах.

На підставі цієї заяви в обох випадках замовник визнав недостовірною надану «Данко» інформацію щодо інженера та відхилив пропозицію.

Товариство оскаржило відхилення до АМКУ та програло.

Причиною програшу, схоже, стало те, що скаржник не надав ніяких інших документів або доказів, що спростовували б інформацію в заяві інженера. А замовник, навпаки, додатково долучив до своїх пояснень лист-відповідь від іншого суб’єкта господарювання, з яким вказаний інженер перебував у трудових відносинах з 2019 року по 19 травня 2021. В листі компанія також зазначила, що весь цей час трудова книжка зберігалась на підприємстві і ніякі дублікати не видавались.

Скаржник же в своїх скаргах акцентував увагу на тому, що замовник не звертався до органів державної влади з метою встановлення недостовірної інформації. А тому, все що він мав зробити – звернутись з вимогою усунути невідповідність та запитати документи на іншого інженера-кошторисника.

Колегія не стала ускладнювати розгляд направленням запитів або викликом на розгляд самого інженера, та визнала нотаріальну заяву та лист від останнього роботодавця достатніми доказами та визнала відхилення правомірними.

Тож, нам залишається тільки гадати, чи дійсно мала місце підробка документів чи історія з трикутником учасник-інженер-замовник набагато складніша.

А якщо додати сюди, що обидва аукціони пройшли за відсутності або з мінімальним пониженням ціни, питань щодо цієї ситуації виникає ще більше.

Посилання на процедури:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-04-26-007323-c

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-04-26-007256-c

Володимир Ахундов, «Ліга антитрасту»