Після відкриття справи про завищення цін на харчі фірма продала Нацгвардії м’ясо на 30 млн значно дешевше від магазину
13.08.2021   //  

9 серпня Військова частина 3078 Національної гвардії України уклала договір з ТОВ «Сефторг» з придбання м’яса на 29,66 млн гривень. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Окрім «Сефторга» у торгах брали участь ТОВ «Гранд Консалт» та ПП «Агропостач-2008». «Сефторг» запропонував найбільшу знижку у 27% та виграв конкурс.

Свинину І категорії замовлено по 67,30 грн, яловичину І категорії – по 90 грн/кг. Ціни значно нижче від роздрібних.

Також це на 45% нижче цін «Сефторгу» для інших постачальників. Наприклад, в цьому році «Сефторг» постачає яловичину І категорії для Медичного реабілітаційного центру МВС України «Хутір Вільний»  за 162 гривень/кг, для лікарні на Київщині за 164 гривень/кг.

«Сефторг» має за свій рахунок розвести продукти по військовим частинам Нацгвардії, що дислокуються в Одесі, Харкові , Слов’янську, Маріуполі, Дніпрі, Львові та смт. Калинівка (Вінниччина).

За документами вся продукція, яку «Сефторг» буде постачати гвардійцям, вироблятиме ФОП «Сергієнко Володимир Іванович», що орендує приміщення у ТОВ «Полтавський м’ясокомбінат» азербайджанця Джахангіру Ахмєдлі. З моменту реєстрації у 2007 році «Сергієнко» безпосередньо уклав з держустановами контактів на 416,25 тис гривень. За прямими закупівлями зазвичай обмежувався невеличкими партіями харчів для райадміністрацій, освітніх закладів, військових частин тощо.

Зараз «Сергієнко В.І.» разом з «Сефторгом» фігурують у кримінальному провадженні «за фактом заволодіння державними коштами під час проведення закупівель», відкритому столичною Нацполіцією в лютому цього року. Йдеться про закупівлі  Державної прикордонної служби України (в/ч 1471)  та Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони  та Генерального штабу Збройних Сил України, в яких, як з’ясували правоохоронці,  діяла пов’язана мережа структур, близько десятка пов’язаних фізосіб-підприємців та кілька фірм (ТОВ «Марі Фудс», ТОВ «Світ продуктів», ТОВ «Консалт Тендер Експерт», ТОВ «Сефторг» тощо).

Як зазначається в ухвалі Київського апеляційного суду від 28 липня, серед них учасник, що одержував перемогу в тендері з найменшою ціною, «по технічним причинам» відмовлявся від договору, в результаті контракт підписували з іншим «підконтрольним суб`єктом» з найдорожчою пропозицією. В тендерах

Наприклад, у 2020- 2021рр.ФОП «Кравченко Віта Олександрівна» уклала з Центральною базою зберігання та постачання Державної прикордонної служби України  72 договори з постачання продуктів харчування на 54, 78 млн гривень. Як виявили правоохоронці, значна кількість договорів  була укладена за завищеними цінами. Сам ФОП «Кравченко В.О.» отримував тендери від військових не маючи навіть формально будь-яких власних виробничих потужностей, транспорту, території та складських приміщень, що були кваліфікаційною умовою для участі у закупівлях. Офіційно  на «Кравченко В.І.» зараз працюють три особи, що оформленні у інші ФОПи і деколи на тендерах виступають номінальними конкурентами для свого «роботодавця».

«Кравченко Віта Олександрівна, громадянка України впродовж 2019-2020р.р. перебувала у пошуках роботи, у зв`язку із чим опубліковувала оголошення на сайті (WORK.UA). На даний час проживає у орендованій квартирі в м. Полтава, має низький рівень заробітку та неофіційно працює комірницею у комерційній структурі м. Полтава. У вказаний період за межі Полтавської області не виїжджала та не має відношення до укладених державних контрактів», – йдеться в судовій ухвалі про фізособу-постачальника харчів для гвардійців на десятки мільйонів гривень.

ТОВ «Сефторг» засноване у липні 2020 року на Полтавщині, директором та власником вказаний Роман Філь. Незважаючи на кримінальну справу та молодий вік фірма досягла значних успіхів в публічних закупівлях. З початку року уклала договорів з держустановами на 111,43 млн гривень.

Як писали «Наші гроші» раніше, у договорі «Сефторга» з Нацгвардією на поставку олії ціна виявилась на 30% вищою за вартість олії в тендері «Укрпошти.