Історія про те, як уважні компанії вибивали з місцевих тендерів фаворитів Укравтодору
12.08.2021   //  

В квітні цього року Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА оголосив процедуру закупівлі з реконструкції дороги С061009 Михайлівка – Филинці вартістю 103 млн. грн.

За результатами аукціону Департамент найдешевшу пропозицію ВКФ «Урарту» відхилив через відсутність у Відомостях про учасника посилання на норми Податкового кодексу. Переможцем було обрано на 200 тисяч дорожчу пропозицію одного з лідерів картелю ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл».

«Урарту» з цим не погодилось та звернулось зі скаргою до Тендерної колегії. Крім успішного оскарження свого відхилення, фірма також оскаржила визначення «Онура» переможцем з кількох підстав. Серед них була і така – «онурівці» не надали скановану копію свідоцтва внутрішнього аудитора систем управління якістю згідно з вимогами ДСТУ ISO 9001:2015, ДСТУ EN ISO 9001:2018.

Справа в тому, що в своїй пропозиції переможець надав скановану копію СЕРТИФІКАТУ внутрішнього аудитора. В тендерній документації же вимога була саме щодо СВІДОЦТВА.

Замовник у своїх поясненнях намагався обґрунтувати допущення «Онуру» «формальними помилками», мовляв відмінність тільки у назві документа, а зміст свідоцтва та сертифікату – однаковий. Але колегія, слідуючи правилу ТП=ТД, такі пояснення не прийняла та заначила в рішенні, що свідоцтва у складі пропозиції немає, а значить – відхилити.

Таке саме рішення в той самий день колегія прийняла й по скарзі ПП «Автомагістраль» на визначення ТОВ «ПБС» переможцем у іншій процедурі того ж Департаменту Житомирської ОДА. Підстава та сама – у складі ТП сертифікат аудитора замість свідоцтва.

Дослідивши пропозиції інших учасників у цих тендерах, ми дійшли висновку, що різні заклади та організації за результатом проходження навчання можуть видавати аудиторам як сертифікати, так і свідоцтва. Кардинальних відмінностей у цих документах ми не побачили. Самим стандартом ISO 9001 також не визначено тип документу.

Тому, виходячи з нової практики оскарження, рекомендуємо уважніше читати тендерну документацію та у разі наявності такої вимоги, надавати саме свідоцтво. Або ж через інструмент вимог та роз’яснень просити замовників вносити зміни до ТД та надати можливість завантажити документ на вибір: свідоцтво або сертифікат. І, звичайно, скаржитись до Колегії, якщо вони не зроблять це «по добрій волі».

Посилання на процедури:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-04-27-004537-b

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-04-08-007812-a

Володимир Ахундов, «Ліга антитрасту»