Фірмі брата екс-голови «Запоріжсталі» віддають ділянку під будівництво багатоповерхівки в обхід міськради і без договору
12.08.2021   //  

У Запоріжжі почнуть будівництво багатоповерхового комплексу в обхід міськради, через схему з КП «Управління капітального будівництва». Про це написала Вероніка Хорольська у «Запорізькому центрі розслідувань».

Згідно з інформацією про будівництво, яка опублікована в Реєстрі містобудівних умов і обмежень, в  кінці липня КП «Управління капітального будівництва» отримало документи на новий житловий комплекс. Багатоповерхівку розмістять на ділянці площею 1,3 га за адресою Поштова/Соборна, неподалік від будинку вул. Поштова, 169. Гранична висота забудови – 35 м, тобто близько дванадцяти поверхів.

Мова йде про старий котлован поруч з трамвайною зупинкою «Пушкіна», де ще в нульових роках хотіли побудувати бізнес центр, але криза 2008 року поламала плани девелоперів.

КП «УКБ» виступає замовником, а виконавцем робіт вказана фірма ТОВ «Горизонт плюс-2016».

«Тобто, приватник, нібито «підрядник» у КП «УКБ», проводить будівництво за свій рахунок без проведення торгів на землю або договору оренди, укладеного після рішення сесії міськради. Вигода полягає в тому, що комунальні підприємства не платять оренду – 3% або 5% від нормативної вартості землі, а тільки 1 відсоток земельного податку. Така схема дуже вигідна для близьких до влади, адже можна і економити на оренді, і отримати гарну ділянку без конкуренції», – написали журналісти.

Керівником ТОВ «Горизонт плюс-2016» є Юрій Філатов, а засновником є ​​інвестфонд «Квантум» під керівництвом Олега Шурми – молодшого брата Ростислава Шурми, колишнього гендиректора «Запоріжсталі».

Ростислав Шурма обіймав посаду гендиректора заводу «Запоріжсталь» у 2012-2019 рр. З квітня 2015 року по лютий 2020 року очолював Запорізьку регіональну організацію партії «Опозиційний блок». Цього року Ростислав Шурма увійшов до наглядової ради «Укроборонпрому».

Батько Ростислава та Олега Ігор Шурма – екс-нардеп від «Опозиційного блоку», давній соратник Віктора Медведчука.