Не посадили у тюрму головбуха земкадастру, яка разом з колегами привласнила 800 тисяч
11.08.2021   //  

Уникла тюрми колишня головна бухгалтерка Волинської регіональної філії ДП «Центр Державного земельного кадастру» Людмила Гижа, яка спільно з колегами привласнила 806 тис грн. на схемі, за якою вони приймали на роботу фіктивних працівників. Про це написала  Аліна Бекерук у «Силі правди» з посилання на вирок Луцького міськрайонного суду Волинської області від 14 липня.

Ще у 2010 р. колишній головній бухгалтерці Волинської регіональної філії ДП «Центр Державного земельного кадастру» Людмилі Гижі тодішня начальниця філії запропонувала незаконний підробіток. Вони фіктивно влаштовували на підприємство працівників на різні посади. Таким чином отримували незаконний прибуток та нараховували заробітну плату за роботу, яку насправді ніхто не виконував.

Головбух мала контролювати виконання вказівок начальниками відділів щодо виготовлення ними фіктивних документів, необхідних для нарахування зарплатні, та нараховувати заробітну плату, грошову винагороду за фіктивними документами. Цим вона займалась до серпня 2013 р.

Окрім них, з грудня 2010 р. до схеми поступово почали входити й інші працівники підприємства. Зокрема, заступник начальника філії, начальник управління державного земельного кадастру; начальник Володимир-Волинського виробничого відділу; начальник відділу ведення Державного земельного кадастру; начальник планово-економічного відділу; заступник головного бухгалтера; бухгалтер 1-ї категорії, касир Волинської регіональної філії ДП «Центр ДЗК».

Свою незаконну діяльність вони вели з грудня 2010 р. до січня 2014 р. Загалом Волинська обласна прокуратура повідомляла про 9 осіб, які входили до угрупування. Розслідування їх діяльності розпочали ще в 2013 році, а до суду справу передали у травні 2015 р.

У вироку зазначають, що посадовці привласнили 806,6 тис грн., які належали Волинській регіональній філії ДП «Центр ДЗК». Загалом же вони заволоділи та розтратили 1,24 млн грн.

9 червня 2021 р. колишня головна бухгалтерка уклала угоду з прокурором Олегом Ковальчуком про визнання винуватості. Її затвердила колегія суддів під головуванням Вячеслава Покидюка.

При винесенні вироку вони врахували, що Людмила Гижа похилого віку, несудима, частково відшкодувала завдані збитки, має позитивну характеристику. Відтак, судді визнали її винною та вирішили не відправляти жінку за ґрати, і присудили їй 5 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади на державних чи комунальних підприємствах, в установах чи організаціях, пов`язаних з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій на строк два роки без конфіскації майна, а на підставі ст.ст.75,76 КК України звільнили її від відбування покарання з іспитовим строком 2 роки.

Журналісти звернули увагу, що прокуратура повідомляла, що начальниця відділу Волинської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» з квітня 2015 р. перебувала в розшуку та у грудні 2017 р. її було затримано в Аргентині. Посадовиця відшкодувала усі завдані збитки. А суд визнав її винною у вчинених злочинах, призначив 425 тис грн. штрафу.

Як раніше писало ІА «Волинські новини», суд також виніс вирок бухгалтерці 1-ї категорії, а в подальшому, начальниці сектору кадрів та підвищення кваліфікації Волинської регіональної філії ДП «Центру ДЗК», яка була учасницею цієї схеми. Суд затвердив її угоду з прокурором про визнання винуватості та призначив їй 425 тис грн. штрафу.

Наразі у суді також перебуває справа інших учасників цієї незаконної схеми.