Укравтодор незаконно відмінив торги на 1 млрд після перемоги не картеліста, але АМКУ змусив замовника відмінити відміну
10.08.2021   //  

22 червня 2021р. Служба автодоріг у Вінницькій області провела закупівлю поточного середнього ремонту дороги Бердичів – Хмільник – Літин, що завершилась скандальним результатом, повідомила «Ліга антитрасту».

На аукціоні з пропозицією 986 млн грн переміг «Всеукраїнський дорожній консорціум», який не входить до так званого дорожнього картелю та не є фаворитом укравтодорівців. Скоріш навпаки – небажаний учасник, якого різними методами намагаються постійно усунути з торгів. У даному випадку консорціум виграв аукціон з рідкісною для Укравтодору 15% знижкою.

І через одну годину після такого аукціону «Укравтодор» відмінив процедуру закупівлі.

Причина відміни – неможливість усунути порушення, які допустили самі ж автодорівці, а саме:

в документації помилково не зазначили вимоги до учасника про наявність транспортної схеми;

в технічному завданні не врахували роботи із захисту чотирьох магістральних газопроводів високого тиску;

помилково посилалися на нечинний СОУ 45.2-00018112-061:2011, замість чинного ДСТУ 8976:2020.

“Ліга антитрасту” проаналізувала «помилки» і вважає, що вони надумані тому, що:

укравтодорівці не обґрунтували який вплив відсутність транспортної схеми може мати на умови договору та якісне виконання робіт;

роботи із захисту магістральних газопроводів можливо виконати в рамках окремої процедури закупівлі або шляхом внесення змін до договору;

вимоги ДСТУ 8976:2020 є обов’язковими для виконавця робіт з моменту введення державного стандарту в дію (з 01 травня 2021 року) і не важливо чи посилається на це замовник у тендерній документації.

25 червня «Ліга антитрасту» звернулася до ДАСУ провести моніторинг цієї процедури та перевірити дії посадовців «Укравтодору» щодо відміни торгів.

Переможець цієї закупівлі «Всеукраїнський дорожній консорціум» теж не піддався дискримінації і оскаржив відміну замовником аукціону до АМКУ. Рішенням колегії 15.07.2021 його скарга була задоволена. Та 21 липня замовник повідомив про визнанння пропозиції Консорціуму «найбільш економічно вигідною». Щоправда після цього жодних інших дій замовник не провів – з переможцем контракт не укладено, та процедура «висить» у статусі «пропозиції розглянуті». Але через те, що АМКУ вже примусив замовника відмінити своє рішення про відміну, ДАСУ вирішило, що вже не має підстав для розгляду скарги «Ліги антитрасту».

Посилання на процедуру

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-02-15-010969-c