Компанія Зубика через суд поновила дозвіл на будівницто комплексу біля готелю Hilton
09.08.2021   //  

Суд визнав протиправним та скасував рішення Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 08.06.2017, яким анульований дозвіл від 24.09.2013 на початок виконання будівельних робіт «Будівництво офісно-готельного комплексу з житловими апартаментами, об’єктами торгівлі, харчування, з влаштуванням проїзду, підземним паркінгом на бульварі Тараса Шевченка, 32, 32-А у Шевченківському районі м.Києва», виданий ТОВ «Рома-М». Про це свідчить постанова Шостого апеляційного адмінсуду від 26 липня. Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття.

Підставою для анулювання дозволу ТОВ «Рома-М» стали обставини невиконання компанією вимог припису ДАБІ від 08.02.2017, а саме:

  • проектна документація не погоджена з уповноваженими органами охорони культурної спадщини;
  • відсутній дозвіл від Міністерства культури України на проведення земляних робіт на бульв. Т. Шевченка, 32-32А;
  • на об’єкті будівництва відсутній інформаційний стенд, на якому розміщується інформація про документ, що дає право на виконання будівельних робіт, відомості про категорію складності об’єкта будівництва, замовника та підрядників.

Суди перших двох інстанцій дійшли висновку про безпідставність анулювання вказаного дозволу.

Так, вони послалися на те, що припис ДАБІ від 08.02.2017, на підставі невиконання якого і було складено акт перевірки, а в подальшому – анульовано дозвіл на будівництво, – був скасований постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 22.09.2020 по справі № 826/8225/17.

При цьому, суди назвали передчасними доводи посадової особи ДАБІ щодо наявності у ТОВ «Рома-М» обов’язку надати у визначений строк проектну документацію погоджену з уповноваженим органом культурної спадщини та надати дозвіл від Міністерства культури, адже компанія на час перевірки не виконувала жодних підготовчих/будівельних робіт, передумовою для виконання яких є погодження проектної документації.

Щодо інформаційного стенду, компанія повідомила суду, що встановила його.

За даними Держгеокадастру, ТОВ «Рома-М» є власником ділянки площею 0,19 га на бульварі Т. Шевченка, 32, 32-А, а також орендарем ділянки площею 0,03 га за цією ж адресою. Поруч на бульварі Т. Шевченка, 30 розташовується готель Hilton.

Власниками ТОВ «Рома-М» є ТОВ «Модерн Інвест Буд» (80%), АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Антей» (10%) і пайовий венчурний інвестфонд «Інтергалбудінвест» недиверсифікованого виду закритого типу товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Крістал Ессет Менеджмент» (10%). КУА «Крістал Ессет Менеджмент» пов’язане із екс-нардепом Володимиром Зубиком, який є президентом Асоціації «Підприємств будівельників «Інтергал-Буд».

Власниками ТОВ «Модерн Інвест Буд» є ТОВ «Стар Білдінг» (89%) і інвестфонд «Інтергалбудінвест» КУА «Крістал Ессет Менеджмент» (11%).

Власниками ТОВ «Стар Білдінг» є кіпрська компанія «Інтергал Груп Лімітед» (90%) і інвестфонд «Інтергалбудінвест» (10%). Власником кіпрської компанії значиться Юлія Мазманіду.

Власником АТ «ЗНВКІФ «Антей» є Володимир Зубик.