Київ уперше замовив препарат Спінраза від спінальної м’язової атрофії на 45 мільйонів
07.08.2021   //  

Департамент охорони здоров’я КМДА 2 серпня за результатами тендеру вперше замовив ТОВ «Амікум Фарма» препарат для лікування спінальної м’язової атрофії на 45,35 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч мають поставити 21 флакон препарату нусінерсен із торговою назвою Спінраза виробництва корпорації «Biogen Inc» (США) для лікування спінальної м’язової атрофії по 2,16 млн грн. Флакон містить 5 мл розчину для ін’єкцій дозуванням 12 мг або 2,4 мг/мл.

Інших закупівель нусінерсену в «Прозорро» знайти не вдалось, тобто вона перша.

Спінраза використовується для лікування спінальної м’язової атрофії (СМА). На відміну від препарату Золгенсма, вона не лагодить ген SMN1 за одну ін’єкцію, а стимулює інший ген SMN2, щоб той виробляв потрібний білок. Спінразу треба приймати пожиттєво: шість ін’єкцій у перший рік і по три ін’єкції щороку надалі. Щодо вартості ін’єкції є різні дані.

Видання «Дзеркало тижня» подає ціну ін’єкції Спінрази у $68 тис, тобто 1,83 млн грн., а видання «Рубрика» – у 1,88 млн грн. Це на 17% дешевше від тендерної ціни для КМДА.

У Реєстрі оптово-відпускних цін на лікарські засоби МОЗ станом на 28 липня встановлена ціна Спінрази у 2,38 млн грн. за ін’єкцію. Це на 10% дорожче за тендерну ціну КМДА.

Низка інших видань подає ціну понад $100 тис, або 2,68 млн грн., що на чверть дорожче.

У Росії Спінраза взагалі коштувала 7,86 млн руб., або 2,90 млн грн., допоки Федеральна антимонопольна служба не встановила граничну ціну 5,14 млн руб., або 1,90 млн грн.

Ціна нинішнього договору на 0,01% нижча від очікуваної вартості лота в 45,36 млн грн.

Конкурентом було ТОВ «Вента. Лтд», яким володіють АТ «Катрен» (Росія), Генріх та Ганна Ріттери і Сергій Мішко з Німеччини, а також Денис Арзамасцев, Борис Муріло та Олександр Волошин із Дніпра. При цьому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Столична «Амікум Фарма» належить киянці Вікторії Пахалюк, а директором є Сергій Стьопа. Пахалюк володіє ТОВ «К.Фрік» і ТОВ «Аптеки «Фармасіті» одноосібно та ТОВ «Амікум Плюс» з Олександром Нагребецьким. За даними системи «YouControl», у 2016 році засновником був Сергій Гримак із Рівного, а директоркою – Вікторія Шидловська.

Переможець використовує один номер телефону +380442812429 разом із київським ТОВ «Здорове майбутнє» Павла Черепова із Фастова, директором якого є Олександр Гуділін.

Довідково:

Іншим лотом Департамент намагався закупити 184 одиниці іншого препарату рісдіплан із торговою назвою Еврісді виробництва компанії «Roche» (Швейцарія) на очікувану суму 47,87 млн грн. Однак СУЕП ТОВ «Оптіма-Фарм, Лтд» відхилили через неподання форми тендерної пропозиції. Єдиним учасником лишилось ТОВ «Діатом», тож торги відмінили.