Корупція в смартфоні: екс-прем’єра Британії звинуватили у отриманні вигоди через WhatsApp
07.08.2021   //  

У Великій Британії розгорівся скандал навколо збанкрутілої фінансової компанії Greensill. Колишнього очільника британського уряду, а нині фінансового радника Greensill Девіда Камерона звинувачують у використанні приватних зв’язків з колишніми колегами по уряду для власної вигоди.

Камерон переконав міністрів дозволити Greensill отримувати позики від Корпоративного фінансового фонду COVID, а це означало отримання невиправданих привілеїв для компанії під час участі в урядовій програмі антикризового кредитування.

Реєстратором лобістських операцій у Великобританії було розпочато офіційне розслідування. Як виявилося, пан Камерон надіслав керівництву казначейства та Банку Англії близько 80 СМС, електронних листів та повідомлень у WhatsApp.

Девід Кемерон

Такою спам-атакою екс-прем’єр-міністр намагався вибити для Greensill виключні умови, за якими компанія змогла б видавати позики, із залученням державних ресурсів, щоб допомогти компаніям подолати пандемію (з загальним лімітом позик до £ 200 млн, тоді як ліміт для інших компаній становив лише £ 50 млн).

Зрештою, зусилля виявилися не марними. Greensill стала єдиною небанківською фінансовою компанією, яку було залучено до урядової програми надзвичайного антикризового кредитування. Також, компанія уникнула проходження обов’язкової оцінки адекватності капіталу та стрес-тестів.

Однак, надавши забагато ризикованих кредитів позичальникам, які не змогли їх вчасно погасити, Greensill сама зазнала фіаско.

Девід Камерон своєї вини не визнав, оскільки чинне законодавство Великобританії передбачає, що посадовим особам заборонено лобіювання своїх інтересів в уряді протягом двох років після звільнення. З посади він пішов у 2016, а в Greensill почав працювати у 2018, тобто якраз через 2 роки. Однак зауважив, що слід було використовувати «лише офіційні» засоби, такі як лист, а не текстові повідомлення та повідомлення WhatsApp.

Проте самі посадовці не зацікавлені у тому, щоб виставляти на показ свої «скелети в шафі». Міністри та державні службовці просто видаляють повідомлення свого внутрішнього спілкування. А отже практику «державного управління через WhatsApp» не так то й просто довести – переписка, яка мала вплив на прийняття рішень посадовими особами, може бути видалена і назавжди втрачена.

За результатами офіційних розслідувань інциденту, британський Комітет зі стандартів у суспільному житті вже рекомендував встановити на законодавчому рівні:

  • дворічну заборону для екс-міністрів та топ-посадовців працювати у сферах, за які вони відповідали;
  • 5-річну заборону екс-міністрам та державним службовцям, які перейшли на роботу у приватний бізнес, лобіювати інтереси бізнесу перед державою;
  • порядок використання сучасних засобів комунікації, таких як WhatsApp.

Вжиття таких заходів особливо важливе для країн, де державні службовці вчиняють корупційні дії, та роблять все можливе, аби приховати їх, та особливо – для тих країн, де ті ж службовці намагаються втиснути цілу державу у смартфон.

Євген Дудник, експерт «Ліги антитрасту»