Серед покупців енергії «Центренерго» з’явився ФОП
06.08.2021   //  

Протягом червня-липня ПАТ «Центренерго» продало на електронних торгах 888,94 тис МВт*год електроенергії на ринку двосторонніх договорів. Про це вказується на сайті Української енергетичної біржі.

Середньозважена ціна електроенергії, поставлена протягом 24 годин, складала 1 230 грн/МВт*год без ПДВ. Натомість пікова ціна на електроенергію досягала 1 600 грн/МВт*год на початку липня і 1 942 грн/МВ*год у кінці місяця.

У торгах брало участь три десятки електропостачальних компаній: серед них компанії з оточення Дмитра Фірташа, Віктора Пінчука, Юрія Бойка, Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Купує електроенергію «Центренерго» також компанія «Укр Газ Ресурс» зятя Миколи Злочевського Андрія Кучкова, «Екотехноінвест», бенефіціаром якої нещодавно став Вадим Запорожченко – колишній начальник відділу з питань функціонування нафтогазових підприємств Міненергетики.

Окрім юридичних осіб, на торги потрапив і фізична особа-підприємець Ігнатов Олександр Юрійович. Він працював у ПрАТ «Електромашпромсервіс», який, за даними ЗМІ, контролює колишній мер Кривого Рогу Юрій Вілкул. Батько Олександра Ігнатова Юрій працював у виконкомі Криворізької міської ради за головування там Юрія Вілкула.

За даними Державної податкової служби, фізична особа-підприємець є платником єдиного податку 3 групи, тому максимально він може отримати дохід до 7 млн гривень, тобто він не є крупним гравцем на ринку «Центренерго».

Публікуємо зведені дані щодо бенефіціарів цих компаній у алфавітному порядку.

Компанія Бенефіціар
ФОП Ігнатов О.Ю. Олександр Ігнатов працював у ПрАТ «Електромашпромсервіс», який, за даними ЗМІ, контролює Юрій Вілкул.
ТОВ «АБ Енерго» Андрій Москвін та швейцарська «Едельвейс Баланс».
ТОВ «Августа» Володимир Крупко – очолював наглядову раду «Волиньобленерго», яке контролюється Юрієм Бойком.
ТОВ «АС» Ігор Станкєєв. Також є засновником нещодавно створених ТОВ «Енерджигазтрейд» та ТОВ «Альянсгазенерго». Є власником ТОВ «Завод «Кватон».
ТОВ «Буденерготрейд» Василь Дочинець.
ТОВ «Веста» Сергій Волошин, Олександр Громов та Сергій Науменко.
ТОВ «ГС-Трейдинг» Вячеслав Селіверстов – у минулому депутат Харківської районної ради.
ТОВ «Дніпросталь-Енерго» Кіпрська Стіл YAH Лімітед. До 2019 року у засновниках було ТОВ «Інтерпайп Україна» з групи Віктора Пінчука.
ТОВ «Екотехноінвест» Вадим Запорожченко і ТОВ «РТЕ Юкрейн», кінцевим бенефіціаром якого також є Запорожченко. У минулому він був начальником відділу з питань функціонування нафтогазових підприємств Міненергетики.
ТОВ «Електротрейдінг Груп» Сергій Астапов. До 2020 бенефіціаром був Володимир Крупко з оточення Юрія Бойка.
ТОВ «Енергетичне партнерство» Вадим Чуйков та Олександр Цьопа. Раніше компанія належала ТОВ «Агенція інвестиційного менеджменту» Дмитра Фірташа.
ТОВ «Енерго-газ» Сергій Лисенко, Юрій Яремов, Олег Кашуба – партнер по бізнесу депутата Обухівської міськради Андрія Яковини.
ТОВ «Енерго Збут Транс» АТ «Українська залізниця» через ТОВ «Збут енерджи ЛТД».
ТОВ «Енергум» Олександр Варавка.
ТОВ «Еру Трейдінг» Ярослав Мудрий і Дейл Перрі – партнери Андрія Фаворова.
ТОВ «Е Трейдинг» Олександр Чоповий.
ТОВ «ЗТМК» Донедавна 40% ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» належало компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» Дмитра Фірташа.
ТОВ «Компанія Газенергопостач» Валерій Прядко та Оксана Наливайко. Наливайко працювала у «Сумигаз». Прядко був керівником ТОВ «Сумигаззбут» – збанкрутілого попередника однойменної компанії-постачальника ТОВ «Сумигаз Збут» з групи Дмитра Фірташа.
ТОВ «ЛЕТР» Ірина Гофер компанія була одним із найбільших постачальників «Львівобленерго» Геннадія Боголюбова.
ТОВ «ЛТК Електрум» Василь Кошелюк, брат Юрій Кошелюк працює в НКРЕКП.
ТОВ «Нексттрейд» Олександр Башкаленко – колишній голова Волинської облради, та його дружина Людмила та Костянтин Башкаленки.
ТОВ «НЕК» Олександр Притика – екс-голова «РГК» Дмитра Фірташа; Валерій Лозутов Данило Константінов.
ТОВ «Нью Енерджи Юкрейн» Віктор Істратов, співвласник ТОВ «Укр Альянс Енерджі».
ТОВ «Миколаївська Електропостачальна Компанія» АТ «Миколаївболенерго», міноритарним акціонером якого є ПрАТ «Рівнеобленерго» з групи «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна».
ПрАТ «МХП Еко Енерджи» Юрій Косюк.
ТОВ «ОНК Груп» Віктор Мілевський.
ТОВ «Оппозит» Сергій Бахмет’єв – працював у «ДТЕК».
ТОВ «Центренергозбут» Олексій Плакасов – був першим заступником голови правління «Укртатнафта».
ТОВ «Укр Газ Ресурс» Андрій Кучков – зять колишнього міністра екології в уряді Азарова та власника відомої газовидобувної групи «Burisma» Миколи Злочевського.

 

Марина Ансіфорова, «Наші гроші»