Менеджерка Новинського випередила «Юг-газ» на поставках газу для «Укрзалізниці»
06.08.2021   //  

30 липня Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» підписала договір з ТОВ «Центральний енергетичний контрагент» на поставку природного газу вартістю 37,06 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Знижка склала 3% від очікуваної вартості предмета закупівлі.

Формально спершу на аукціоні виграло ТОВ «Газенерго-Трейд» – воно вказало аномально низьку ціну у 37,85 тис грн і не змогло її обгрунтувати.

Від «Наших грошей»: найочевидніше, компанія у ході аукціону помилилася, вказавши таку ціну з меншою кількістю нулів від потрібного.

На торгах, окрім переможця, було чотири компанії: ТОВ «Газенерго-Трейд», ТОВ «Юг-Газ», ТОВ «ТЕК» та ТОВ «Люкс Країна». Раніше за скаргою «Центральний енергетичний контрагент» АМКУ зобов’язав Замовника скасувати допущення до торгів ТОВ «Енерджі Трейд Груп». Окрім цього, компанія поскаржилася і на усі чотири допущених до аукціону компанії, проте АМКУ не задовольнив скаргу щодо них.

Контракт на поставку газу укладений за травень-липень 2021 року. Газ придбано по 8 490 грн за тисячу кубометрів. Ціна вказана із урахуванням тарифу на транспортування газу.

Окрім цієї закупівлі на 37,06 млн гривень, «Українська залізниця» оголосила ще три тендери на поставку природного газу сукупною очікуваною вартістю 549,56 млн гривень. На два з них уже подалися учасники – окрім нинішнього переможця, це ТОВ «Стімекс», ТОВ «Трансгазпром» та ТОВ «Юг-Газ». Ще на один тендер очікується подача пропозицій від компаній.

Співвласницями ТОВ «Центральний енергетичний контрагент» є киянки Дарія Святенко та Наталія Куликова-Потоцька. Куликова-Потоцька є директоркою у ТОВ «Азов Петролеум ЛЛС», кінцевим бенефіціаром якого є «ІТСХ Холдинг ГМБХ» Вадима Новинського». За даними системи YouControl, «Азов Петролеум ЛЛС» входить у групу «Смарт Холдинг».

Співвласниками ТОВ «Стімекс» є Ольга Дячик та Сергій Дружук. Сергій Дружук був донедавна генеральним директором компанії «Пакко Холдинг», яка володіла мережею супермаркетів «Вопак». Неофіційним власником «Пакко Холдингу» ЗМІ називали Олега Бахматюка. На початку року «Стімекс», яка також торгує електроенергією, та ТОВ «НЕК» Дмитра Фірташа викупили доступ до перетину «Росія-Україна».

Кінцевим бенефіціаром ТОВ «Трансгазпром» є Руслан Сорокін.

«Юг-Газ» записана на кіпрську «Оланаріо Венчерз Лімітед» та ТОВ «КУА «Юг-інвест», бенефіціаром записано Євгена Гендіна. Він був директором «Юг-Газ», коли ним володіло «Одесагаз» Ігоря Учителя. Фірма донедавна була основним постачальником природного газу для «УЗ».