АМКУ зобов’язав чиновників визнати держпідприємство переможцем у тендері на повірку лічильників, який спочатку віддали «прокладці»
06.08.2021   //  

Антимонопольний комітет України зобов’язав управління освіти Миколаївської міської ради скасувати рішення тендерного комітету, згідно з яким відхилили заявку ДП «Миколаївстандартметрологія» в торгах на послуги повірки лічильників через нібито неправильне формулювання в довідці. Про це написав Центр журналістських розслідувань (Миколаїв) з посилання на рішення АМКУ.

Як раніше писало видання «НикВести», у червні управління освіти оголосило тендер на послуги з техобслуговування та повірки теплолічильників в 60 школах і садках Миколаєва з очікуваною вартістю 768 тис грн. У техзавданні йдеться про демонтаж приладів, їх обстеження, монтаж і налагодження.

«Миколаївстандартметрологія» відразу запропонувала 400 тис грн. – на 367 тис дешевше очікуваної вартості. Ще один учасник, ПП «Югтепломер-сервіс», під час аукціону скинув свою пропозицію з 686 тис до 500 тис. Незважаючи на різницю в 100 тис грн., відмовили саме держпідприємству. То ж спочатку переможцем стало ПП «Югтепломер-сервіс».

Згідно з протоколом засідання тендерного комітету, підписаного його головою Іваном Богдановим, ДП «Миколаївстандартметрологія» відмовили 6 липня через неправильне формулювання в довідці про несудимість уповноваженої особи підприємства, яку самі чиновники просило подати в довільній формі. Точніше, тендерний комітет визнав, що заміна словосполучення «кримінальне правопорушення» словом «злочин» в довідці довільної форми є достатньою причиною для відмови, під чим підписалися всі його члени.

«Миколаївстандартметрологія» звернулася до АМКУ зі скаргою на дії тендерного комітету. Держпідприємство підкреслило, що також підтвердило відсутність судимості за корупційне правопорушення при заповненні електронної форми, а згідно з наказом Мінекономіки, якщо інформація в завантажених документах відрізняється від інформації, зазначеної за допомогою електронної форми на майданчику закупівель, вірною є друга. Таким чином довідка є лише підтвердженням зазначеної інформації про відсутність судимості та формулювання в ній не може бути приводом для відмови. АМКУ погодився з доводами «Миколаївстандартметрологія» і зобов’язав скасувати рішення про відмову держпідприємству.

Журналісти також звернули увагу, що згідно з законом «Про метрологію та метрологічну діяльність», перевірку вимірювальних приладів, тобто різних лічильників, можуть проводити тільки державні наукові метрологічні центри або перевірочні центри та лабораторії, уповноважені на проведення повірки. Уповноважити їх може тільки центральний орган виконавчої влади, в даному випадку Міністерство економіки. Після перевірки видається відповідне свідоцтво.

В результаті, після рішення АМКУ, переможцем закупівлі послуг повірки теплолічильників управління визнало ДП «Миколаївстандартметрологія».

Засновником миколаївського ПП  «Югтепломер-сервіс» є Ірина та Мілена Мігунова, директор – Олексій Шевяков.

Одним з основних замовників фірми є квартирно-експлуатаційний відділ Миколаєва – організація, заснована Міноборони для утримання фонду військових частин. КЕВ безпосередньо укладає угоди з ПП  «Югтепломер-сервіс» на кожен окремий прилад, що дозволяє не проводити тендерну процедуру.