Укравтодорівці обманули АМКУ, виконавши не те, що вимагалось змінити у тендері на 438 млн
05.08.2021   //  

Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області вирішила не вносити зміни у тендерну документацію, які вимагала зробити Тендера колегія АМКУ по скарзі ТОВ «Євробуд плюс». Фірма скаржилась на дискримінаційні вимоги замовника у торгах по поточному середньому ремонту дороги державного значення Т-04-25 /М-04/ – Підпільне – Дерезувате – Синельникове на ділянці км 0+000 – км 19+651 (окремими ділянками) очікуваною вартістю 438,52 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

«Євробуд плюс» оскаржували вимогу укравтодорівців щодо того, аби учасники торгів мали досвід холодного фрезерування асфальтобетонного покриття не менше 75 тисяч кв метрів саме на дорогах державного значення. Фірма вказала, що холодне фрезерування – є однією з найпоширеніших дорожніх операцій, яка полягає у простому зніманні шару старого асфальту за допомогою фрези.

«Фрезерування асфальтобетонного покриття на дорогах загального користування державного значення нічим не відрізняється ні за технологією, ні за складністю від фрезерування асфаль-тобетонного покриття доріг загального користування місцевого значення. Більше того даний від робіт має одну й ту саму розцінку як при виконанні робіт на дорогах загального користу-вання державного так і місцевого значення», – відмітив скаржник.

У компанії «Євробуд плюс» є необхідний досвід фрезерування, але на дорогах місцевого значення, а досвід фрезерування на державних дорогах за її даними всього 9 600 кв м. Відтак фірма попросила колегію АМКУ зобов’язати замовника усунути вимогу щодо підтвердження виконання робіт саме на дорогах державного значення.

У свою чергу Дніпропетровська САД повідомила колегію, що за її даними у «Євробуд плюс» досвід фрезерування на державних трасах вдвічі більший від необхідного, і що фірма просто блокує скаргами вже другий тендер цього замовника. Також замовник повідомив, що не зважаючи на індекс  “Т”, ця територіальна дорога має стратегічне значення, бо примикає до М-30 та суміщена з дорогою національного значення Н-08. А об’єми досвіду щодо фрезерування були розраховані згідно вимог проектної документації, та «замовник діє в рамках закону».

Тендерна колегія у складі Музиченко, Тищик, Горобець з огляду на ці пояснення та відсутність у них обґрунтування особливих вимог до фрезерування саме на державних дорогах вирішила:
«Замовник не довів необхідність встановлення наведеної вище умови Документації».

Таким чином Тендерна колегія 26 липня зобов’язала внести зміни до тендерної документації. Та 29 липня Дніпропетровська САД повідомила про виконання цього рішення.

Однак замовник вніс зміни не ті, які вимагав скаржник. У тендерній документації змінили норму про те що аналогічний договір має бути виконаний не менше ніж на  30% від загальної ціни договору, а не на 50%, як було у попередній редакції.

Скаржник взагалі не висловлював претензії щодо цього показника. А Тендерна колегія у своєму рішенні цитувала цю норму про 50% у складі всього великого пункту тендерної документації, частиною якого і була вимога щодо фрезерування.

Експерти «Ліги антитрасту» наголошують на великій проблемі, яка може стати наслідком подальшої бездіяльності учасників процесу.

«Замовник фактично не виконав рішення колегії. Хоча він і вніс зміни, але зовсім не ті, про якій йшла мова в рішенні Колегії. Більш того, навіть не в той пункт документації, який оскаржувався та був визнаний Колегією дискримінаційним. Тепер учасник не може знов до Колегії оскаржити цей пункт, оскільки строки на його оскарження сплинули. Теоретично, скаржник міг би оскаржити до Колегії бездіяльність замовника щодо невиконання рішення Колегії, проте тепер – це окремий склад правопорушення, який підвідомчий ДАСУ, отже Колегія може, використавши цю формальну підставу, відмовити в задоволенні такої скарги. ДАСУ, в свою чергу, може покарати замовника штрафом та вимагати виконання рішення, проте такі процедури разом з судовим оскарженням можуть тривати роками. І за цей час не тільки замовник може встигнути завершити процедуру та підписати договір, а й підрядник відремонтувати дорогу», – вважає співзасновниця платформи Агія Загребельська.

ТОВ «Євробуд плюс» з села Богуслав Павлоградського району засноване в 2007 р. Фірма неодноразово брала участь у держзакупівлях, і у 2016-2021 рр. виграла майже 1000 тендерів на загальну суму 1,8 млрд грн.

Керівником та бенефіціаром ТОВ «Євробуд плюс» є Карен Антонян. Він позиціонує себе як меценат і благодійник у Павлограді – допомагає місцевій школі. створив і профінансував футбольну команду, яка, правда, проіснувала всього один рік, співпрацює з мерією вже більше 12 років.

Нагадаємо, у 2021 році тендери Дніпропетровської САД ділять між собою дві компанії – головний фаворит Укравтодору «Автомагістраль-Південь» та «Будінвест інжиніринг», який почав отримувати підряди після призначення губернатором Валентина Резніченка, пов’язаного з консультантом «Великого будівництва» Юрієм Голиком.