Суддя зобов’язала АМКУ розглянути заяву споживачів електрики про зимовий шантаж енергетиків Ахметова
05.08.2021   //  

Господарський суд м. Києва 4 серпня задовольнив позови двох громадян споживачів електроенергії до Антимонопольного комітету. Антимонопольників зобов’язали розглянути заяву щодо створення компаніями групи ДТЕК Ріната Ахметова штучного дефіциту електроенергії цієї зими.

Суддя Мальвіна Данилова задовольнила позов споживачів Ольги Євстігнєєвої та Олександра Дзюби, інтереси яких в суді представляла співзасновниця проєкту «Ліга антитрасту» Агія Загребельська.

Споживачі зверталися до конкурентного відомства із відповідними заявами 12 та 17 лютого, через кілька днів після виникнення загрози віялових відключень електроенергії в Україні. Тоді компанії  «ДТЕК Західенерго», «ДТЕК Дніпроенерго» та «ДТЕК Східенерго» не забезпечили свої станції вугіллям та масово виводили енергоблоки в ремонт, відтак у системі утворювався дефіцит електроенергії. НКРЕКП за ті порушення наклала на вказані компанії штрафи по 1,7 млн грн кожній.

Антимонопольний комітет у березні відмовив споживачам у розгляді заяви, пославшись на те, що дії ДТЕКу не порушують їх жодних прав та інтересів.

Споживачі разом оскаржили відмову АМКУ до Господарського суду м. Києва. Та після трьох місяців розгляду суддя Данилова задовольнила їх позов. Повний текст рішення поки не опубліковано. Після його отримання, АМКУ може подати скаргу в апеляційну інстанцію.

Нагадаємо, 2 серпня по аналогічному позову самої «Ліги антитрасту» інший суддя Госпсуду Києва відмовив  стосовно такої ж вимоги до АМКУ – розглянути заяву громадської організації щодо дій ДТЕКу.