Реєстратору Савченку у Мін’юсті на пів року заблокували доступ до реєстру речових прав
05.08.2021   //  

Реєстратору виконкому Новоданилівської сільради Якимівського району Запорізької області Дмитру Савченку в Міністерстві юстиції тимчасово блокували доступ до Державного реєстру речових прав (ДРРП) строком на 6 місяців. Про це свідчить наказ міністра юстиції Дениса Малюськи від 26 липня 2021 року. Блокування на такий термін – нетипове для Мін’юсту, зазвичай там обмежуються декількома місяцями. Судячи з наказу, доступу реєстратор позбувся за таких обаставин.

23 вересня 2020 року до Антирейдерської колегії Мін’юсту звернулася зі скаргою Якимівська селищна рада Якимівського району Запорізької області. В сільраді стверджували, що їй належать дві земельні ділянки з кадастровими номерами 2320383600:09:001:0002 (18,9 га) та 2320383600:09:002:0010 (30, 3 га). Цю землю сільрада отримала на підставі наказу ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області 2018 року.

У вересні 2020 року реєстратор Дмитро Савченко зареєстрував «інше речове право» (в наказі не сказано – яке) на цю землю за приватною особою Валентином Петровим. Дві реєстрації Савченко зробив на підставі держакта довічного успадковуваного володіння землею, виданого 1993 року. Але в цьому документі відсутній підпис керівника та печатка органу, що видав державний акт. Також, як встановили у Мін’юсті, на момент проведення реєстрації Савченком в Державному земельному кадастрі вже була інформація, що земля, з приводу якої проводив реєстрації Савченко, належить з 2018 року на підставі пакету документів Якимівській селищній раді Запорізької області. А відомостей щодо інших речових прав на землю на підставі держакта, виданого 1993 року, в кадастрі не було.

6 липня 2021 року скаргу в Міністерстві нарешті розглянули по суті. На той момент Антирейдерська колегія (Колегія з розгляду скарг у сфері держреєстрації) Мін’юсту клонувалася на регіони, тож розглянула скаргу по суті Північно-Східна Колегія м. Суми. 26 липня 2021 року міністр юстиції підписав наказ, згідно якого Дмитра Савченка позбавили доступу до реєстру речових прав на пів року, а два його рішення скасували.

«Наші гроші» попросили Савченка коментар з цього приводу. Реєстратор сказав, що «не вважає себе причетним до будь-яких незаконних дій» і стверджує, що має докази, але оприлюднювати ці докази відмовився.

За даними «Наших грошей» (ексель-таблиця), на Дмитра Савченка 2021 року до Антирейдерської колегії було дві скарги – одна, про яку ми пишемо, і ще була друга, теж із приводу реєстрацій щодо землі, про яку ми пишемо. Даних щодо розгляду другої скарги на сайті Мін’юсту поки не оприлюднили.