Пов’язана з Комарницьким фірма отримала 24 мільйони на метро з Подільського мосту
04.08.2021   //  

КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» КМДА 30 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «Форма» науково-технічний супровід будівництва метрополітену вартістю 24,33 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2023 року фірма надаватиме науково-технічний супровід будівництва ділянки лінії метро від дамби Русанівських садів до майбутньої станції метро «Райдужна» при будівництва Подільського мостового переходу через Дніпро. Мова про дослідження, аналізи і моніторинги задля надійності та довговічності будівельних конструкцій.

Ціна договору лише на 0,7% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 24,51 млн грн.

До аукціону не допустили ДП «Науково-дослідний інститут будівельного виробництва» Мінрегіону, оскільки воно не виправило недоліки протягом доби після ознайомлення з ними. По-перше, замовник вимагав надати діючий договір із ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» Мінрегіону, яке має випробувальний центр, атестований за ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 (ISO/IES 17025:2005). Учасник  пояснював, що «Державне НДІ будівельних конструкцій» є його співвиконавцем. Проте замовника це не влаштувало, мовляв, він все одно мав надати такий договір. По-друге, учасник завірив тендерну пропозицію не кваліфікованим, а удосконаленим електронним підписом. І по-третє, він не завантажив листи-згоди щодо персональних даних на двох працівників.

Єдиним допущеним конкурентом було ДП «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П.Шульгіна» Укравтодору. Ніхто не знижував ціни під час торгів.

Держаудитслужба провела моніторинг тендеру на підставі виявлених нею ознак порушення закону, однак зрештою зробила висновок, що не знайшла порушень.

Закупівлю провели з другої спроби. На перший тендер у березні приходили ці самі три учасники, проте тоді обидва держпідприємства відхилили. «Форма» із трохи нижчою ціною 23,77 млн грн. лишилась єдиним допущеним учасником, тому торги відмінили.

Засновником київської «Форми» на чолі з колишнім головним інженером Дарницької дистанції колії «Південно-Західної залізниці» Олегом Сахніком є Олександр Степенко.

Степенко також володіє ТОВ «Скайбуд Груп», а раніше володів ТОВ «БК Роял Хауз».

Нагадаємо, влітку 2020 року нардеп тоді ще із фракції «Слуги народу» Гео Лерос заявив, що він передав у НАБУ відомості, які свідчать про нібито корупційну діяльність глави Офісу президента Андрія Єрмака, його кума нардепа із фракції «Слуги народу» Миколи Тищенка та колишнього депутата Київради Дениса Комарницького. На думку Лероса, після приходу Єрмака, Комарницький став «смотрящим» у столиці, який курує будівельну галузь, землю, архітектуру, медицину, енергетичні підприємства. «Форма» та «Скайбуд Груп» були в переліку фірм, через які нібито працює цей «смотрящий». Детальніше про ТОВ «Еко-Буд-Трейд» із того переліку читайте в новині «Зять «слуги» Тищенка заробляв на фірмі з «понятійки» Комарницького, що освоює мільярди на Подільському мосту».