Лідери картелю розіграли 388 мільйонів після неправомірного відхилення консорціуму Гриненка
04.08.2021   //  

2 серпня ДП «Служба місцевих автомобільних доріг» (Одеса) підписало договори з ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ «Ростдорстрой» на капітальний ремонт доріг місцевого значення О162442 та О161930 сукупною вартістю 388,88 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Ні Замовник, ні підрядники не опублікували кошториси із  цінами на будівельні матеріали.

Тендер на ремонт дороги О162442 виграв «Ростдорстрой», а на ремонт О161930 – «Автомагістраль-Південь». Сума знижки компаній складає 4% и 7%.

На тендерах зустрілися тільки ці дві компанії, до аукціону не допустили Консорціум «Всеукраїнський дорожній консорціум».

Тендерною документацією Замовник вимагав надати сертифікат системи управління якістю на учасника торгів за стандартами ISO 9001, а також підтвердження проходження техогляду органом сертифікації. В складі своєї тендерної пропозиції консорціум надав сертифікат і відповідний договір. У договорі було вказано, що матеріали та результати робіт є конфіденційними і можуть розголошуватись лише за згодою сторін. А оскільки учасник не надав згоди на розголошення від органу сертифікації, то він порушив законодавство і його пропозиція має бути відхилена. За такою підставою Служба місцевих автомобільних доріг відхилила Консорціум.

За словами експерта «Ліги Антитрасту» Володимира Ахундова, така підстава відхилення компанії є неправомірною, адже Замовник, перевіряючи умови договору учасника з іншою компанією, вийшов за рамки своєї компетенції.

«Замість того, щоб просто перевірити наявність та чинність документів у тендерній пропозиції, він зачепився за умови договору, які є виключно відносинами двох господарюючих суб’єктів – сторін договору. Наявність умови про конфіденційність ніяк не ставить під сумнів чинність договору та сертифікату. Як і відсутність згоди контрагента в пропозиції не означає відсутність цієї згоди взагалі. Тому, відхилення пропозиції з цієї підстави- неправомірне.» – вважає Ахундов.

Це відхилення Консорціум не оскаржував.

Замовник двічі відхиляв тендерну пропозицію компанії: спершу – за надання недостовірної інформації. Служба вказала, що один із членів Консорціуму – ПП «Автомагістраль» – не уповноважувало директора Консорціуму на представництво його інтересів під час оформлення тендерної пропозиції. Проте Учасник звернувся до Антимонопольного комітету, де колегія зобов’язала Замовника повернути Консорціум на тендер.

Ще раніше компанія успішно оскаржила в Антимонопольному комітеті дискримінаційні заточки у тендерній документації – надання позитивного відгуку та договірної ціни у паперовому вигляді.

Директором об’єднання є Артем Гриненко. У «Всеукраїнський дорожній консорціум» входить 11 компаній, найбільш відомі з них – ПП «Автомагістраль», ТОВ «Данко», ТОВ «Роад Констракшн» та ТОВ «Сучасна транспортна інфраструктура».