Інститут Шалімова замовив унікальний японський ангіограф за 55 мільйонів
04.08.2021   //  

ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова» НАМН України 29 липня за результатами тендеру замовила ТОВ «Астріум» ангіограф за 54,80 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять цифрову стаціонарна ангіографічну рентгенівську систему в складі:

  • інтервенційної ангіографічної системи з двома арками Alphenix Biplane INFX-8000V /YM виробництва компанії «Canon Medical Systems Corporation» (Японія) вартістю 54,80 млн грн. Інших закупівель саме цієї моделі у «Прозорро» знайти не вдалося.
  • системи клімат-контролю в комплекті з кондиціонером виробництва ТОВ «Крокус Клімат Інжинірінг» за 1,34 млн грн.
  • чотирьох комплектів жилету і спідниці Balance RA631 та рентген-захисту щитоподібної залози і грудини RA614 виробництва компанії «Mavig GmbH» (Німеччина) за 151 тис грн.
  • рентгенівського листового скла 1800 см х1000 мм TH 8.5/10 (PB=2.6) виробництва компанії «Corning SAS. Specialty Glass» (Франція) за 140 тис грн.

Також постачальник має навчити спеціалістів замовника методам роботи із системою.

Гарантія становить два роки, але не більше двох років і трьох місяців після поставки.

Ціна договору лише на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 55,00 млн грн.

ТОВ «Лейн Плюс» скаржилось на вимогу розміру найменшого фокуса не більше 0,4 мм, вважаючи її дискримінаційною. Компанія вимагала встановити «не більше 0,5 мм». За її словами, зміна є незначною та не вплине на якість зображення і властивості системи, але допоможе розширити конкуренцію на торгах і таким чином посприяє економії коштів.

Замовник змінив тендерну документацію, встановивши показник «не більше 0,5 мм».

Держаудитслужба вже після аукціону провела моніторинг тендеру на підставі виявлених нею ознак порушення закону, але зрештою зробила висновок, що не знайшла порушень.

Єдиним конкурентом було ТОВ «АФС Медицинтехнік» з іншим ангіографом Azurion 7 B20/12 LCN виробництва компанії «Philips Medical Systems Nederland B.V.» (Нідерланди).

Нині столичною компанією «Астріум» володіє та керує киянин Віталій Степченко. Однак, за даними системи «YouControl», раніше він був лише директором цієї компанії, тоді як її засновником значився громадянин Хорватії Желько Гранатір з місцем реєстрації у Києві.

Контактною особою «Астріуму» в «Прозорро» зазначена Людмила Щинович. За даними «Clarity-Project», у 2017 році вона представляла ТОВ «УМТ+» Дмитра Лаврентія, котрим керує Дмитро Ожігов. Лаврентій очолює суперника «АФС Медицинтехнік» німецької «АФС Медицинтехнік ГмбХ» німця Свена Краутера і росіянина Олександра Халімона.