Суд не став примушувати АМКУ розслідувати зимовий шантаж енергетиків Ахметова, які ледь не довели Україну до віялових відключень
03.08.2021   //  

Господарський суд м. Києва 2 серпня відмовив  в задоволенні позову «Ліги антитрасту» до АМКУ. Антимонопольників хотіли зобов’язати розглянути заяву щодо створення компаніями групи ДТЕК Ріната Ахметова штучного дефіциту електроенергії цієї зими. Але суддя відмовив у позові громадських активістів.

«Ліга антитрасту» зверталася до конкурентного відомства із відповідною заявою 11 лютого, через кілька днів після виникнення загрози віялових відключень. Тоді компанії  «ДТЕК Західенерго», «ДТЕК Дніпроенерго» та «ДТЕК Східенерго» не забезпечили свої станції вугіллям та масово виводили енергоблоки в ремонт, відтак у системі утворювався дефіцит електроенергії. НКРЕКП за ті порушення наклала на вказані компанії штрафи по 1,7 млн грн кожній.

Антимонопольний комітет у березні відмовив «Лізі антитрасту» у розгляді заяви, пославшись на те, що дії ДТЕКу не порушують жодних прав та інтересів організації.

«Ліга антитрасту» оскаржила відмову АМКУ до Господарського суду м. Києва. Та після трьох місяців розгляду сьогодні суд відмовив у задоволенні позову організації в повному обсязі. Повний текст рішення поки не опубліковано. Після його отримання буде подана скарга в апеляційну інстанції.

«Такі дії Антимонопольного комітету у комплексі з реакцією суду свідчать про цілеспрямовану підтримку олігархів на державному рівні. Нічого не змінюється: між інтересами олігарха та маленького українця Банкова традиційно надає перевагу найбагатшому», – прокоментувала засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.