Проїзні під «безкоштовний проїзд» у Кривому Розі програмує рідна фірма комунальника з націнкою в 25%
03.08.2021   //  

Вартість електронної «Картки криворіжця» із встановленими додатками складає 86 гривень, що майже на чверть дорожче аналогічних карток у Львові та Харкові. В Кривому Розі програмування цих карток за переговорною процедурою закуповують у ТОВ «МД Софт», що наближене до оточення керівника профільного КП.

Про це йдеться у матеріалі Дар’ї Твердохліб для Bihus.Info.

Влада Кривого Рогу почала впроваджувати електронні проїзні в 2019 році з безоплатним проїздом на пільгових категорій, але під місцеві вибори-2020 взагалі скасували плату для всіх жителів. З минулого травня власники «картки криворіжця» їздять в транспорті безкоштовно, проект оплачують через бюджет платники податків.

Нині мерія Кривого Рогу вже замовила понад 540 тис карток (населення міста – 619 тис осіб). В середньому вартість однієї картки з чіпом Mifare Classic 1k без програмування та персоніфікації – 15 грн. Внесення особистих даних власника картки, встановлення додатків і тестування картки на валідаторі здорожує картку до 86 грн. – одна з найвищих цін по Україні.

В Івано-Франківську картки для транспортної мережі із аналогічним чіпом закупили по 15 гривень за штуку, і в цю ціну вже входить персоніфікація та запуск карток. За словами заступника начальника управління економічного розвитку Калуської міської ради Юрія Тимківа, у Калуші найнижча ціна закупівлі – картка коштувала 14 грн. «В середньому по Україні вартість однієї картки десь 30 гривень. В нас – 14 гривень», – зазначив посадовець.

Дорожнечу картки для Кривого Рогу в «МД Софт» пояснили наявністю низки додатків, крім транспортного. Але  в Харковів схожі електронні картки із чіпом Mifare Classic 1k разом із додатками обійшлися у 64 грн./од. (на 25% дешевше – «НГ»). Львів замовляє у чехів схожу картку по 50-60 грн./шт.

Найдорожчу складову – програмування карток – криворізькі чиновники замовляють за переговорною процедурою в однієї компанії – ТОВ «МД Софт», яка є дилером власника ліцензії з програмування ТОВ «Сімбол Транспорт». Починаючи з 2019 року за програмування карток, а також за обладнання та послуги, «МД Софт» отримала 70% коштів із загальних 118 млн грн., витрачених в Кривому Розі на електронний проїзний.

Євгеній Кривенко

Засновником та керівником «МД Софт» є Віталій Демешко. Він був керівником ТОВ  «Кіт-Сервіс», коли засновницею фірми була вказана Ніна Кривенко. Її син Євген Кривенко з 2019 року очолює комунальне «Центр електронних платежів», яке саме і опікується проектом електронних карток в Кривому Розі. А сам Євген Кривенко на початку 2019 року фігурував в ЗМІ як представник ПП «Укр-Спец-Софт», яке приймало участь у впровадженні електронного квитка в Полтаві. Нині фірма записана Олену Уварову, але раніше її засновником був батько Кривенка.

Наразі ТОВ «МД Софт» і КП «Центр електронних платежів» фігурують у кримінальній справі щодо можливого розкрадання бюджетних коштів. Слідчі вважають, що комунальне підприємство придбало у фірми термінали з обслуговування електронних квитків за ціною, завищеною на 10 тис грн – на кожному терміналі. Через що на загальній партії, за оцінкою слідчих, з міського бюджету переплатили три мільйони гривень. Крім того, правоохоронці встановили, що у «МД Софт» протягом 2019-2020 років не було найманих працівників – оформленим був тільки директор, він же засновник компанії.