Консерваторія по переговорці злила 307 млн на «Велику реставрацію» Зеленського під приводом Дня Незалежності (додано)
03.08.2021   //  

Національна музична академія України імені П.І. Чайковського (Київська консерваторія) 29 липня підписала договір із ТОВ «Класика комфорту» щодо реставраційного ремонту власної будівлі вартістю 306,83 млн грн. Про це повідомляться у системі «Прозорро».

Додано:

Невдовзі договір розірвали через неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства щодо закупівель. Детальних пояснень замовник не опублікував. Потім Держаудитслужба почала перевірку закупівлі на підставі виявлених нею ознак порушення закону. Йдеться про етапи планування закупівлі та оприлюднення інформації про її проведення, а також про прийняття рішення про відміну процедури.

Замовник 10 серпня провів нову переговорну процедуру з аналогічним обґрунтуванням, уклавши договір з тією ж компанією на таку ж суму 306,83 млн грн. Ціни не змінились.

Закупівлю провели без торгів, за скороченою переговорною процедурою з посиланням на «відсутність конкуренції з технічних причин». В обґрунтуванні замовник посилається на постанову Кабміну №736 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення заходів з відзначення 30-ї річниці незалежності України» від 15 липня 2021 року. Ця постанова включає реставраційний ремонт у список необхідного для відзначення річниці, а академію – в список замовників, яким можна все це закуповувати за переговорною процедурою відповідно до нещодавніх змін до закону «Про публічні закупівлі». Детальніше див. «Слуги народу» виключили з тендерів будівництво аеропортів і залізниці на 5 млрд під приводом Дня незалежності».

Очікувана вартість закупівлі становила 323,71 млн грн. Єдиний учасник переговорів «Класика комфорту» запропонував на 0,6% нижчу ціну 321,80 млн грн. Із ним уклали договір, але того ж дня зменшили вартість додатковою угодою до 306,83 млн грн.

До грудня 2023 року мають відремонтувати будівлю академії по вулиці Архітектора Городецького, 1-3/11. Зокрема фасади, вікна, двері, балкони, протипожежні системи, інженерні мережі. Крім того, виконають оздоблення, влаштують відеонагляд тощо.

За первинною підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, найбільша сума в 19,33 млн грн. припадала на німецький розчинник для фарби Scheidel Powerclean Entlacker по 688 грн./л. В Україні його знайти не вдалося у відкритому продажу, а в німецькому інтернет-магазині він продається по 16,54 євро, або 528 грн./л із ПДВ, але без доставки.

Ще значні кошти йшли на продукцію німецького концерну «Sto AG»: фарби, штукатурки, шпаклівки, гідроізоляцію тощо. Наприклад, штукатурка StoMurisol Micro на 8,07 млн грн. коштувала 53 грн./кг. Однак цін цих матеріалів немає в українських відкритих джерелах.

Клей для паркету Parkettkoll L 20 кг коштував 115 грн./кг, а на ринку – 89166 грн./кг.

Ціни бетону, розчину, піску і щебеню відповідають іншим торгам і ринку. Оптичні димові сповіщувачі OP720 коштують 1 643 грн., а на ринку в півтора раза дорожче – 2 393 грн.

Закупівлю провели з другої спроби. У першій переговорній процедурі з такою ж плановою сумою брали участь ТОВ «Оптіма-Ф» із ціною 284,54 млн грн. і ТОВ «Буд Інвестпроект» із ціною 281,64 млн грн. Це на 12-13% дешевше від планової суми. Переможцем обрали «Буд Інвестпроект», який був проектувальником цього реставраційного ремонту. Однак потім обидва учасники відмовились укласти договір через технічну складність виконання робіт у встановлені строки, зокрема через стислі строки виконання першої черги (до кінця 2021 року). Тому замовник відмінив закупівлю через непідписання договору в строк.

Столична «Класика комфорту» належить директору Анатолію Михальченку та Сергію Руденку із Києва. За даними системи «YouControl», раніше партнерами Сергія Руденка по цій фірмі були Володимир Муравицький та Олександр Шелетецький із Житомира. Нині Шелетецький володіє однойменним ТОВ «Будівельна компанія «Класика комфорту».

Від створення «Прозорро» в 2016 році підрядник отримав замовлень принаймні на 1,14 млрд грн. Зокрема 56,82 млн грн. на ремонт гуртожитку консерваторії у січні 2021 року.