«МЗУ» дало 32 мільйони на індійський дженерик онкопрепарату вчетверо дешевше плану
02.08.2021   //  

ДУ «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 12 липня за результатами тендеру замовила компанії «Magnipharma» (Латвія) ліки від раку на 32,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня на умовах DAP (без розмитнення) поставлять онкопрепарат кабазитаксел із торговою назвою Кабаз Спал 60 виробництва фірми «SP Accure Labs Pvt. Ltd.» (Індія). А саме 6 214 флаконів концентрату для розчину для інфузій по 60 мг у 1,5 мл по 5 149 грн.

Формальна економія склала 74%. Ціна угоди майже вчетверо нижча за очікувану суму.

У «Прозорро» вдалось знайти лише дві маленькі закупівлі кабазитакселу за вшестеро вищими цінами. Департамент охорони здоров’я КМДА замовляє у СУЕП ТОВ «Оптіма-Фарм, Лтд» 412 флаконів Кабаз Спал 60 по 30 614 грн., а в червні Одеський обласний онкодиспансер замовив у ТОВ «Діатом» 93 флакони Кабаз Спал 60 по 30 800 грн.

У Реєстрі оптово-відпускних цін на лікарські засоби МОЗ Кабаз Спал 60 коштує 28 291 грн., що вп’ятеро дорожче. В аптеках Києва його немає, а оригінал Жевтана виробництва «Sanofi-Aventis Deutschland GmbH» (Німеччина) у 13 разів дорожчий – 69-71 тис грн.

Очікувана вартість закупівлі складала 122,51 млн грн. Конкурентами були фірма «Accord Healthcare Limited» (Британія) з дженериком Кабазит Аксел Аккорд виробництва «Intas Pharmaceuticals Limited» (Індія) та ТОВ «Фармпротект» із тим самим дженериком Кабаз Спал 60. Під час торгів усі троє впали майже втричі-вчетверо відносно планової суми.

Система автоматично позначила ціну від «Magnipharma» як аномально низьку. Компанія заявила, що ціна не є спеціально заниженою і враховує відповідну частку рентабельності, тобто не є демпінговою. За її словами, вона отримала спеціальну знижку від виробника.

До аукціону не допустили чотири фірми. ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» не подало лист-прийняття заяви на перереєстрацію Жевтани, дія посвідчення на яку скінчилась 7 липня.

«Діатом» із дженериком Кабазитаксел виробництва «Dr. Reddy’s Laboratories Ltd» (Індія) подав австралійський сертифікат, у якому було зазначено, що препарат не знаходиться на ринку країни-експортера (Австралії). А британська «M.Biotech Limited» із дженериком Ксатіза виробництва «MSN Laboratories Pvt. Ltd.» (Індія) та індійська «Elements Pharma, Inc.» із дженериком Кабазитаксел виробництва «Bruck Pharma Pte. Ltd» (Індія) подали індійські сертифікати. Це суперечило тендерній документації, яка вимагала підтвердити застосування препаратів у країнах ЄС, США, Швейцарії, Японії, Австралії чи Канаді.

Держаудитслужба перевіряла закупівлю, однак зрештою не виявила порушень закону.

Латвійська «Magnipharma» із статутним капіталом 145 тис євро на чолі з Вікторією Годлевською належить латвійській «Lichtmann Group» латвійця Віталія Мітрофанова.