АМКУ вдруге не побачив монополії олігархів на телебаченні – «Ланет» надав «замало інформації»
02.08.2021   //  

АМКУ відмовився досліджувати, чи є антиконкурентними узгодженими діями встановлення медіагрупами Ахметова, Коломойського, Фірташа та Пінчука визначеної мінімальної ціни за пакети каналів у 99 гривень. Про це стало відомо 29 липня з рішення АМКУ за заявою, поданою ТОВ «Мережа Ланет».

«Мережа Ланет» вдруге звернулася до Антимонопольного комітету, щоб отримати рекомендації комітету про те, чи порушує конкуренцію на ринку телекомунікаційних послуг встановлення єдиної ціни на пакети каналів у 99 гривень медіагрупами  «1+1 Media», «Медіа Група Україна», «StarLightMedia» та «Inter Media Group».

Комітет під головуванням Ольги Піщанської відмовив заявникам у наданні рекомендацій через те, що, на думку комітету, для надання висновків заявник надав замало інформації.

«Антимонопольний комітет дійшов до висновку – наданої заявником інформації недостатньо для надання висновку щодо відповідності дій ТОВ «Мережа Ланет» і встановлення визначеної, за твердженням заявника, медіагрупами «1+1 Media», «Медіа Група Україна», «StarLightMedia» та «Inter Media Group», мінімальної ціни на пакети каналів у розмірі 99 грн положенням статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції», – заявила Ольга Піщанська в ході засідання АМКУ, на якому був присутній кореспондент “Наших грошей”.

Першу заяву «Мережі Ланет» відомство не прийняло до розгляду, бо не побачило монополії великих медіагруп та ознак зловживань. Коли до АМКУ звернулися споживачі послуг «Ланету», комітет визнав, що права споживачів через антиконкурентні узгоджені  дії телеканалів також не порушені. У липні Ліга антитрасту» разом зі споживачами «Мережі Ланет» оскаржили до суду відмову АМКУ розслідувати зловживання медіагруп Ахметова, Коломойського, Пінчука та Фірташа, які займають 70% телевізійного ринку.

Нагадаємо, у лютому «Мережа Ланет» зробила для споживачів своїх послуг акцію – продавала пакети каналів по 33 гривні, тоді як медіагрупи вимагали фіксовану мінімальну ціну у 99 гривень. Коли провайдер відмовився встановлювати таку ціну, групи розірвали контракти на ретрансляцію своїх каналів у мережі провайдера.