Фірми розіграли два мільйона на насоси для криворізького водоканалу
31.07.2021   //  

Комунальне підприємство «Кривбасводоканал» (Кривий Ріг Дніпропетровської обл.) 19 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «Гідро-вакуум Україна» насосні агрегати за 2,04 млн грн. Про це написала Інна Скороход у виданні «Інформатор. Гроші» з посиланням на «Прозорро».

Фірма поставить 5 насосів для перекачування питної води різної потужності. Обладнання повинно бути виготовлене не раніше 2021 року, а компанія-постачальник повинна мати сервісний центр заводу-виробника на території України.

В закупівлі взяли участь дві компанії: ТОВ «Віва Агро Тек» з продукцією датської компанії Grundfos і ТОВ «Гідро-вакуум Україна» з насосами польського виробника Hydro-Vacuum. ТОВ «Віва Агро Тек» запропонувало вищу суму – 2,05 млн грн. Фірми не торгувалися на аукціоні.

Київське ТОВ «Віва Агро Тек» зареєстроване двома жителями окупованої Горлівки Донецької області Пилипом Колесніковим і Віктором Колесніковим (директор). За час свого існування фірма виходила на торги виключно в тандемі з «Гідро-вакуум Україна» і більше ні з ким іншим ні в яких закупівлях участі не бере. «Віва Агро Тек» жодного разу не вдалося перемогти на торгах в бюджетному секторі.

Фірмою ТОВ «Гідро-вакуум Україна» зацікавились сумські правоохоронці в 2020 році. Правоохоронці підозрювали, що при проведенні тендерів працівники сумського водоканалу вносили в технічне завдання дискримінаційні вимоги, щоб перемогла продукція саме польських виробників. Таким чином у 2016-2019 рр. було закуплено 9 насосів.

Порушення законодавства призвело до того, що переможець був визначений заздалегідь. При цьому вартість пропонованого ним обладнання, за версією слідства, була завищена в 4 рази. Крім того, після доставки придбаних насосів і їх монтажу, з’ясувалося, що вони не придатні до експлуатації, так як не відповідають реальним потребам і технічним параметрам каналізаційних станцій. Установка куплених агрегатів призводила до частих поломок обладнання.

Від «Наших грошей»

Засновником  київського ТОВ «Гідро-вакуум Україна» є акціонерне товариство «Гідро-вакуум» (Польща), директор «Гідро-вакуум Україна» Віталій Бачинський.

У 2016-2021 рр. ТОВ «Гідро-вакуум Україна» отримало замовлень на загальну суму 78,81 млн грн.