Поліція розслідує схеми виведення депутатами 265 гектарів під свої сонячні станції
30.07.2021   //  

Поліція розслідує схеми щодо незаконного отримання 265 га комунальної землі під сонячні електричні станції (СЕС). Про це написала Вероніка Хорольська («Запорізький центр розслідувань») з посиланням на ухвалу Орджонікідзевського райсуду м. Запоріжжя від 31 травня.

В кінці травня 2021 р. суд розглянув клопотання слідчого на продовження досудового розслідування у справі про земельні схеми під СЕС. Так, на думку слідчих, депутати Запорізької та Енергодаскої міськрад виводили комунальну землю під свої сонячні станції незаконним шляхом.

В ході досудового розслідування з’ясували, що учасники розробили механізм, за яким спочатку реєстрували фірми. Потім відводили на них міську і обласну землю під станції.

Раніше журналісти Центру неодноразово писали про схеми для незаконного отримання землі під СЕС. Наприклад, коли депутати маніпулювали поняттями «енергетична інфраструктура» і «енергогенерація». Енергетична інфраструктура – це стовпи лінії ЛЕП або підстанції, і під них можна отримати порожню ділянку землі без конкурсу. А «енергогенерація» – це сонячні батареї, вітряки, теплові електростанції, і щоб отримати порожній шматок землі для них, вже треба проводити конкурс. Але в рішеннях мерії часто підміняли і змішували ці два поняття, щоб віддавати землю без конкурсу під сонячні станції.

Слідчі вказують, що бенефіціарами цих фірм фактично були депутати та інші працівники мерій. Тобто вони приймали рішення на свою користь і за вигідними для свого бізнесу умовам.

Таким чином, у 2017-2019 рр. профільні комісії та депутатський корпус прийняли рішення про відведення в оренду 12 земельних ділянок із загальною площею в 265 га на користь ТОВ «Солен Енерджі», ТОВ «Солар Парк Девелопмент», ТОВ «Відновлювальна енергія Запоріжжя» («ВЕЗ»), ТОВ «Сан Райз Девелопмент», ТОВ «Солар Сандс Енержі», ТОВ «Солен Рей», ТОВ «Індустріал Солар», ТОВ «Сан Енерджі Девелопмент».

Суд задовольнив клопотання і продовжив розслідування до кінця 2021 року.

Фірми «Солен Енерджі», «Солар Парк Девелопмент», «ВЕЗ» та інші відносяться до групи Руслана Божка і Ростислава Шурми – екс-гендиректора «Запоріжсталі». Екс-депутат Запорізької міськради від Оппоблоку Руслан Божко, який є власником «Астра Капітал Груп» і співвласником «Токмак Солар Енерджі», в 2019 р. був дванадцятим серед топ-50 власників відновлюваної енергетики за обсягом виробництва.

Фірма «Індустріал Солар» належить Євгену Штапурі, який раніше займав посаду провідного інженера, а потім і начальника відділу інвестицій на комбінаті «Запоріжсталь».