COVID-19. «МЗУ» кредитним коштом замовили британських ПЛР-тестів на 872 мільйони
30.07.2021   //  

ДУ «Медичні закупівлі України» МОЗ України 23 липня уклала угоду з фірмою «Престіж Діагностікс Ю.К. Лтд.» (Британія) про закупівлю наборів для ПЛР-тестування на 23,29 млн фунтів стерлінгів, або 871,86 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 15 грудня виробник на умовах DAP (без розмитнення) має поставити 41 667 наборів для проведення лабораторних досліджень методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) з метою виявлення коронавірусу SARS-CoV-2 по 559 фунтів стерлінгів, або 20 924 грн.

Кожен із замовлених наборів включатиме набір для автоматичної екстракції ДНК/РНК PCREXT1 на 64 тести і набір ліофілізованих нуклеїнових кислот PCRCOV2 на 96 тестів.

За техзавданням, до складу набору має бути включена необхідна кількість реагентів, включно з позитивним і негативним контролем ПЛР, а також контролем екстракції.

Тести повинні бути сертифіковані чи зареєстровані в країнах ЄС та/або у Британії та мати термін придатності не менше ніж півроку, в тому числі після відкритті пакування. До того ж, реагенти для автоматичної екстракції повинні бути сумісними щонайменше з однією із таких автоматичних платформ: ThermoScientific KingFisher Flex, Auto-Pure 96, Nexor 96.

На діагностичну цінність тестів не повинні впливати варіанти мутації коронавірусу B.1.1.7, 501.V2 та P.1, які також відомі відповідно як альфа-, бета- та гамма-штами.

Закупівлю провели без використання електронної системи, за процедурою COVID-19.

Із держбюджету України оплатять 15% вартості. Решта 85% вартості фінансуватиметься за рахунок коштів кредиту в рамках реалізації Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом міністрів України та Державним секретарем її Британської Величності, що діє через Департамент з гарантування експортних кредитів, який функціонує як Агентство експортного фінансування Сполученого Королівства, підписаного у жовтні 2020 року.

Британська «Prestige Diagnostics U.K. Ltd.» уперше отримала держпідряд в Україні.

Довідково:

Таких великих закупівель ПЛР-тестів досі не було. Найбільшою в системі була груднева закупівля Миколаївського обласного лабораторного центру МОЗ на 14,51 млн грн. Він замовив у ТОВ «Астравір Текнолоджі» набори для екстракції загальної РНК на 100 тестів по 4 тис грн. і набори AVT-SARS-CoV-2 для виявлення РНК коронавірусу на 100 тестів по 6 тис грн. Причому набори AVT-SARS-CoV-2 ніби як були виробництва постачальника.