Укрзалізниця підняла ціну на бандажі Пінчука у 1,4 рази
29.07.2021   //  

26 липня Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» підписала договір з ПАТ «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод» на поставку чорнових бандажів для поїздів вартістю 172,48 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Знижка компанії склала всього 1%. На аукціоні завод зустрівся з ТОВ «МС Трейд Україна» Олексія Морщагіна та Олексія Слюсарева. Слюсарев був одним із засновників ТОВ «Інтерпайп Україна», Віктора Пінчука, власника акцій «Інтерпайп Нижньодніпровського трубопрокатного заводу».

Обидві компанії запропонували бандажі польського (Huta Bankowa) виробництва.При цьому, за даними «Наших грошей» у митних органах, донедавна бандажі польського виробництва на територію України не ввозилися, а сертифікати на польську продукцію додаються, аби імітувати двох виробників, – «Інтерпайпу» та поляків.

Ціна на бандажі для рухомого складу варіюється у діапазоні від 28,02 тис грн/шт – до 40,32 тис грн/шт залежно від розмірів. У останньому договорі на закупівлю бандажів для «Укрзалізниці» ТОВ «Інтерпайп Україна» ціни на бандажі були в 1,4 рази меншими: від 19,92 тис грн/шт – до 26,70 тис грн/шт.

При цьому курс гривні до долара у 2020 році був вищим: 28,27 проти 26,98 у кінці липня.

Протягом 2017-2018 років доларова ціна на бандажі збільшувалася на 16-18% щорічно, а у 2021 – піднялася на третину.(див. графік)

Нагадаємо, 5 липня ці компанії вже розіграли 135,66 млн гривень «Укрзалізниці» на поставку суцільнокатаних колес. Перемогу також здобув «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод». При цьому «МС Трейд Україна» запропонувала поставити колеса казахстанського виробника «Проммашкомплект», на які на момент участі в тендері не мала сертифікатів відповідності.