Канали «Дом» і «UATV» розпиляли 4 млн на серіал «Україна. 30 років незалежності»
29.07.2021   //  

ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» (телеканали «Дом» та «UATV») Мінреінтеграції 12 липня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Фреш Продакшн Ю Ей» про зйомку відео на 4,06 млн грн. Співвласником цієї фірми є Олег Щербина, який також є співвласником єдиного конкурента на тендері. Про це повідомляється у  системі «Прозорро».

Цьогоріч знімуть частину відеоматеріалів для історично-аналітичного документального телесеріалу «Україна. 30 років незалежності» в стилі інфотейнменту. Фонограма буде російською та українською мовами, а титрування – російською мовою. Серіал міститиме 30 епізодів по 20 хвилин. Отже, епізод коштуватиме 135 тис грн., а хвилина – 6 770 грн.

За технічним завданням, кожна серія буде присвячена окремому року з історії України.

Замовник пише, що «нині в українському суспільстві спостерігається стомленість та перенасиченість глядачів «важкою» інформацією. Люди блокують себе від негативної та агресивної подачі матеріалу». Тому він вимагає, щоб телесеріал базувався на традиціях інтелектуальної гри, а викладення фактів було об’єктивним, із витонченою іронією (коли вона буде доречна), вишуканими паралелями між подіями та констатацією її наслідків.

За тендерною документацією, режисер-постановник, оператор-постановник, художник-постановник і художник по костюмах повинні мати досвід роботи не менше п’яти років, а ведучі, до кваліфікації яких теж було встановлено ціну низку вимог, – не менше року.

Від режисера-постановника і оператора-постановника потрібен досвід роботи принаймні у двох документальних проектах, а від художника-постановника – принаймні у трьох.

Також необхідно мати павільйон площею не менше 1 500 кв. м зі стелею не нижче 4,5 м та номінальною потужністю електромережі не менше 30 кВт*год, два автобуси, легковий автомобіль, вантажівку для обладнання і декорацій та вантажівку з генератором 50 кВт.

Ціна угоди виявилась на 3% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 4,20 млн грн.

Єдиним конкурентом було київське ТОВ «Стейдж Сервіс» Ольги Чарнецької та Олега Щербини. Воно запропонувало на 17% нижчу ціну, проте не підтвердило наявність досвіду, тож його відхилили. Тендерна документація вимагала підтвердити, що учасник має досвід роботи у виробництві аналогічних документальних фільмів не менше п’яти проектів узагалі, а також не менше двох проектів – саме із державними установами.

Засновниками переможця «Фреш Продакшн Ю Ей» є Сергій Котенко, Юлія Чернявська та вищезгаданий Олег Щербина, який також є співзасновником суперника. Кінцевим бенефіціаром переможця значиться їхня ж компанія «МВ Мові Ворлд Лімітед» (Кіпр).

Серед відомих документальних проектів переможець зняв зокрема фільми «Будинок «Слово» (2017), «Крим. Вкрадений півострів» (2019) та «1944. Депортація» (2019).

Загалом із 2015 року переможець отримав державних підрядів на суму 76,73 млн грн.