Гонорари адвокатів Мінюсту по справі росіян-Коломойського зросли на 15% до $938 за годину
29.07.2021   //  

26 липня Міністерство юстиції України уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Winston & Strawn LLP» (Франція) про юридичні послуги на $855 тис, або 23,60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Юридична фірма має продовжити представляти Україну у справі за позовом російського ВАТ «Татнєфть» до нашої держави про стягнення $2,4 млрд за спричинені збитки. Справа стосується рейдерського захоплення групою «Приват» Ігоря Коломойського  нафтопереробного заводу «Укртатнафта» за часів Кабміну Юлії Тимошенко. Тоді за участі судів російська «Татнєфть» втратила акції «Укртатнафти», натомість акціонерами стали люди, близькі до групи «Приват» та Олександра Ярославського. Акціонером компанії також була Республіка Татарстан, яка в результаті захоплення також втратила майже всю свою частку. Республіка Татарстан також подала позов проти України з аналогічними вимогами.

У липні 2014 року Україна програла цю справу в Міжнародному комерційному арбітражі та досі має заплатити «Татнафті» $112 млн. Попри подання апеляцій, французький суд у 2016 році Україні відмовив , а у 2018 році відмовив і англійський суд.

У лютому цього року Арбітражний суд Ставропольського краю постановив примусово стягнути з України $112 млн з відсотками у виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражу за позовом «Татнафти». Поки Україна досі не почала сплачувати ці гроші.

Найбільше у кошторисі коштують послуги партнера вашингтонського офісу Томаса Бюканана – $938/год та нью-йоркського офісу Келлі Лібрера – $863/год. У попередньому контракті цих партнерів не залучали, а найбільшою погодинною ставкою було $715/год у провідного радника Марії Костицької. З часу контракту у листопаді 2020 року погодинні ставки адвокатів у середньому виросли на 15%.

Також сторони домовилися про залучення третіх осіб – адвокатів російської компанії «Кульков Колотілов і партнери». Їхні гонорари з останнього контракту не змінились – $400/год і $500/год у партнера та керуючого партнера відповідно.

З 2014 року, як фірма почала вести справу проти «Татнєфті», юристи сукупно отримали підрядів на 6,62 млн доларів. Ще 3,2 млн доларів «Winston & Strawn LLP» отримала по контракту щодо позову Татарстану. Загальна сума обидвох контрактів складає 9,82 млн доларів.