Антирейдерська колегія у червні: 5 анулювань, 10 блокувань, Світличний на волі
29.07.2021   //  

Автор публікації – Аліна Стрижак, журналістка “Наших грошей”

«Наші гроші» проаналізували розгляд скарг центральною Антирейдерською колегією Міністерства юстиції (Колегією з розгляду скарг у сфері державної реєстрації) та її регіональними відділеннями за червень 2021 року. Ключові показники зведені в ексель-таблицю, їх можна переглянути тут.

 

На кого найбільше скаржилися. Нотаріуси

Перелік усіх нотаріусів, на яких скаржилися у червні 2021 року, можна переглянути тут. Всього у скарги потрапили 105 нотаріусів. Варто врахувати, що дані беруться з оголошень про розгляд скарг на сайті Міністерства. Розглядів однієї скарги могло бути кілька, тому дані по деяких скаргах можуть повторюватися кілька разів. Також однією реєстрацією можна відрейдерити завод, а можна припинити десяток договорів оренди десь у селі, і так потрапити у топи. А ще скарги бувають необгрунтовані. Утім, гадаємо, загальну «температуру по палаті» цей перелік може показувати.

Топ нотаріусів, на яких найбільше скаржилися

5 скарг

Станіслав Клопотов, м Харків. Цей нотаріус також проходить обвинуваченим у кримінальному провадженні щодо сумнівного перепису комунальної нерухомості в Харкові на приватну особу.

По 3 скарги

Людмила Джуринська, м. Київ

Ольга Старова, м. Дніпро

Вікторія Хоменко, м. Київ

Максим Юдін, м. Київ

Топ реєстраторів, на яких найбільше скаржилися

Повний перелік реєстраторів, на яких скаржилися у червні 2021 року – тут. Усього у скарги потрапив 161 реєстратор.

По 6 скарг

Олександр Єрмоленко, Вишевицька сільрада Радомишльського району Житомирської області

Наталія Щербина, Балаклійська РДА Харківської області

4 скарги

Олександр Богуш, Високівська сільрада Черняхівського району Житомирської області

По 3 скарги

Геннадій Брагар, Первомайська міськрада Миколаївської області

Олександр Нікітенко, міськрада Кропивницького Кіровоградської області

Олена Симоненко, Чернігівська міськрада

Олександр Турецький, Великодолинська селищна рада Овідіопольського району Одеської області

10 розглядів було щодо скарг на регіональні управління Мін’юсту і їх фахівців, 3 скарги – щодо приватних виконавців.

Анулювання та блокування

Нижче публікуємо перелік фахівців, яким анулювали та блокували доступ до реєстрів. Даних про нотаріусів, яким анулювали доступ до реєстрів за червень, Міністерство на час підготовки матеріалу (до 16 липня 2021 року) не оприлюднило. Оскільки інформацію Мін’юст публікує з великими затримками,  перелік неповний.

Нотаріуси, яким блокували доступ до реєстрів

Вікторія Хоменко, м. Київ (ЄДР блокування 3 міс)

Катерина Рубльова, м. Київ  (ЄДР блокування 3 міс)

Реєстратори, яким анулювали доступ до реєстрів

Геннадій Брагар (ДРРП)

Дмитро Коваленко (ЄДР)

Оксана Топольник (два анулювання в ДРРП: 1 наказ, 2 наказ)

Юлія Чинник (ДРРП)

Реєстратори, яким блокували доступ до реєстрів

Інна Антоненко (ДРРП, блокування 3 міс)

Роман Заїка (ДРРП, блокування 3 міс)

Олександр Резніченко (ДРРП, блокування 3 міс)

Олександр Бриков (ЄДР, блокування 2 міс)

Олександр Єрмоленко (два блокування в ДРРП: блокування 2 міс, блокування 1 міс)

Марина Карташова (ЄДР, блокування 1 міс)

Найбільш гучний розгляд червня

Топовим розглядом червня стала скарга “Деревообробної компанії “Роік”. Нагадаємо, після цього розгляду ДБР затримало адвоката із АО “Цезар” Олександра Світличного, а згодом внаслідок, зокрема, і цієї ситуації звільнилася заступниця міністра юстиції Ольга Оніщук, про що ми писали тут. В межах цієї справи, як вже повідомляли “Наші гроші”, міністр юстиції Денис Малюська за сумнівних обставин повернув скаргу ”Деревообробної компанії “Роік” на повторний розгляд. Колегія, зокрема, у складі очільника Офісу протидії рейдерству Віктора Дубовика, 10 червня 2021 року повторно розглянула скаргу. І, як виявилося, в липні прийняла рішення, абсолютно протилежне до попереднього. Цього разу – на користь деревообробної компанії, представник якої, за версією слідства, і давав хабаря для Антирейдерської колегії. Наказ міністра і висновок Колегії з цього приводу оприлюднили вже після звільнення Ольги Оніщук та після того, як зменшилася цікавість ЗМІ до цієї історії – в середині липня. Щодо самого Світличного, то згадок про його затримання досі в судовому реєстрі нема. Натомість, судячи з повідомлень у відкритих джерелах, адвокат уже на волі. Національна асоціація адвокатів України заявила його як модератора круглого столу на тему “Юридичний комплаєнс при набутті прав підприємством або приватним інвестором” 22 липня 2021 року.

267 розглядів скарг

Саме стільки розглядів зробили Антирейдерська колегія та її регіональні відділення протягом червня 2021 року. Щонайменше 19 розглядів були повторними. Це випадки, коли розгляд скарги перенесла сама Колегія, або ж скаргу переглянули за дорученням міністра юстиції чи за судовим рішенням. Відтак, треба враховувати, що скарг, на відміну від розглядів, було менше.

Щодо 101 скарги вже відомі результати

Станом на час підготовки матеріалу (до 16 липня 2021 року) у Мін’юсті опублікували накази щодо 101 скарги, тобто, Міністерство станом на середину липня закрило питання щодо приблизно 40% скарг за червень. Це поки найкращий результат за цей рік. Зазвичай, Колегія ледве дотягувала до 30%. Такий прогрес пояснюється просто: у травні 2021 року Мін’юст, крім центральної Антирейдерської колегії, відкрив іще 8 таких же колегій по регіонах. Тож процес розгляду пришвидшився.

Правда, як виявилося, до такого валу справ і таких темпів були не готові ані ДП “НАІС” – структура зі сфери управління Мін’юсту, яка оприлюднює на сайті Міністерства відповідні документи за результатами розгляду скарг, ані регіональні новостворені колегії.

Зокрема, на початку липня фахівці НАІСу помилилися і двічі опублікували на сайті понад 60 наказів. Також частина наказів були неактивними, тобто, на них не можна було клікнути, щоб документ відкрився. 15 липня з сайту Мін’юсту зникло 23 накази за липень 2021 року, бо, як виявилося, працівники НАІС внесли їх в “липень” помилково, треба було в “червень”, тому документи “переставили”. Після того, як “Наші гроші” звернули на ці моменти увагу, те, що можна було виправити – виправили.

Також у Міністерстві припускаються помилок в архіві рішень, прийнятих і опублікованих за результатом розгляду скарг. Зокрема, коверкають назви компаній або ж прізвища реєстраторів. Це ускладнює пошук інформації користувачам. Наприклад, замість назви компанії “Роік” у скандальному кейсі, про який ми вже згадували, Міністерсттво вказало неправильну назву – “Ріок”.

Щодо регіональних колегій, то, за нашими спостереженнями, вони припускаються грубих технічних помилок під час підготовки висновків. Зокрема, на сайті Міністерства можна знайти висновок Колегії, яка збиралася 30 червня 2021 року, але розглядала скаргу на рішення за грудень 2021 року. Очевидно, що дата “грудень 2021 року” є хибною – бо вона ще не настала. Інше питання – у Міністерства зараз такий вал справ, що таких помилок стабільно не помічають 6 людей, які підписують висновок.

По 178 розглядах порушені строки розгляду

По 178 розглядах (майже 67%) порушені строки. Адже Мін’юст повинен розглядати скаргу не пізніше, ніж 45 днів після її реєстрації. Детальну статистику щодо скарг, які розглянули в червні з порушенням строків, можна переглянути тут.

Скарга, яку розглядали найдовше – 548 днів

Скарга, яку Мін’юст розглядав найдовше (якщо не враховувати розглядів за судовими рішеннями) – Оксани Шерстюк щодо земельної ділянки в Київській області. Від реєстрації скарги в Міністерстві до розгляду пройшло 548 днів, рішення щодо цієї скарги досі не оприлюднили.

Скарга, яку розглянули найшвидше  – 4 дні

Скаржником виступає ДП “Дослідне господарство “Озерна”, скарга стосується реєстрації щодо двох земельних ділянок площею 714 га та 236 га в Київській області. З переліком усіх швидко розглянутих скарг можна ознайомитися тут, їх 88.

Найбільша затримка наказу – 64 дні

Найбільша затримка з публікацією наказу за результатами розгляду скарги в червні складала 64 дні. По цій скарзі в Антирейдерську звернулися фізособи, у яких були питання щодо реєстрації на квартиру в Криму.

71 відмова в розгляді скарг

Протягом червня з’явилася 71 відмова в розгляді скарг, підписана особисто міністром. Це поки найбільша кількість відмов, які ми спостерігали протягом місяця у 2021 році. Найстаріша скарга, щодо якої міністр відмовив, зареєстрована в Міністерстві більше року тому –  у травні 2020 року.

26 передоручок

Даних щодо одноособового розгляду скарг міністром станом на час підготовки матеріалу не публікували. Але ми зафіксували 26 скарг, по яких колегія прийняла рішення, але міністр юстиції з ним не погодився і повернув скарги на повторний розгляд за процедурою “повторного розгляду дорученням Мін’юсту”, яку спрощено називають передорчукою. Дані про всі передоручки за червень можна переглянути тут.

Також ми фіксуємо накази, які опублікували через пів року і більше після того, як скаргу розглянула Антирейдерська колегія. Такий наказ за червень був лише один.

 

Аліна Стрижак, Наші гроші