Торгівлю деревиною переводять на біржові торги, але НКЦПФР поки ліцензувала лише одну біржу
28.07.2021   //  

Кабінет Міністрів планує внести зміни до Порядку продажу необробленої деревини, які передбачають продаж всієї такої продукції виключно на біржах. В свою чергу Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку попередила, що така торгівля лісом дозволена на біржах з ліцензією, яку нині має тільки ТОВ «Українська енергетична біржа».

За даними джерела одного з джерел “Наших грошей”, розгляд цього документу на уряді заплановано на 28 липня. Кабмін розгляне зміни до своєї ж постанови №1178 від 4 грудня 2019 року та Порядку реалізації експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів з продажу окремих партій необробленої деревини.

Новий проект реалізації деревини запропоновано провести з 1 вересня 2021 року по кінець 2022 року. Укладені до цього лісгоспами угоди на продаж за старим Порядок будуть вважатися діючими.

Проектом запропоновано погодитися з пропозицією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів щодо змін в торгівлі деревиною. Діюча Постанова передбачає, що лісгоспи продають на  «Прозорро.Продажі» 25% щомісячних заготовлених обсягів необробленої деревини. Проект пропонує виставляти на торги всю необроблену деревину без виключень.

При цьому запропоновано затвердити новий Порядок проведення електронних аукціонів (біржових торгів), яким вводиться поняття «товарна біржа». Рішення про допуск учасників до самих торгів буде приймати уповноважений орган біржі.

У свою чергу НКЦПФР  повідомила, що законом «Про товарні біржі» передбачено, що з 1 липня такі  біржі мають право проводити аукціони виключно за умови отримання ліцензії. За даними  НКЦПФР, відповідні зміни в Закон були внесені рік тому, а до цього переліку відносяться і майданчики для торгівлі деревиною. До них відносяться і «Прозорро. Продажі», де з 2019 року проводилися експериментальні торги лісом, і електронна торгова система ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр», де також проводилися аукціони лісгоспів. Комісія заявила, що тепер ці електронні торгові системи повинні пройти процедуру ліцензування.

В кінці червня НКЦПФР прозвітувала про видачу першої ліцензії на провадження діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах ТОВ «Українська енергетична біржа», яка перед усім н а ринку відома, зокрема, нафтовими аукціонами та торгівлею газоконденсату.

Раніше цей майданчик називався Товарна біржа «Українська енергетична біржа». Її засновниками нині вказані ТОВ «Такт-Біз» (70%), ТОВ «Бізнес-Альянс» (20%) та ТОВ «Укрбізнес капітал» (10%). Власником «Такт-Біз» вказаний Олексій Дубовський – Голова біржового комітету «УЕБ». Власником «Бізнес-Альянс» через ТОВ «Укрбізнесконсалтінг» вказаний мешканець Полтавської області Степан Мотляк, а «Укрбізнес капітал» записане на полтавчанку Олену Кокуліну.

«УЕБ» є одним з акредитованих майданчиків «Прозорро. Продажі».

В лютому 2021 року президент Володимир Зеленський призначив головою НКЦПФР Руслана Магомедова – позаштатного радника голови Офісу президента Андрія Єрмака.

14 липня цього Кабмін оголосив конкурс на посаду Голови Держлісагенства, відбір було анонсовано на 27 липня. Нині його очолює Юрій Болоховець, якого в лютому Кабмін призначив керівником на період карантину.