Суд навіть не став розглядати позов прокурорів на оскаржений аудиторами контракт Укравтодору за 187 млн
28.07.2021   //  

Господарський суд Полтавської області не прийняв до розгляду позов Полтавської обласної прокуратури про визнання недійсною угоди між Укравтодором та ТОВ «Ростдорстрой» вартістю 187,55 млн гривень. Про це стало відомо з ухвали Господарського суду Полтавської області від 21 липня.

Мова йде про контракт на середній ремонт дороги М-22 Полтава-Олександрія, який Служба автомобільних доріг у Полтавській області у 2020 році уклала  за переговорною процедурою. Підставою стало виконання додаткових робіт тією ж фірмою, що раніше виграла відкриті торги на цей ремонт.

У квітні 2021 року Північно-Східний офіс Держаудитслужби промоніторив закупівлю і встановив порушення правил використання переговорної процедури. ДАСУ зобов’язала Укравтодор розірвати договір з «Ростдорстроєм», проте Укравтодор цього не зробив.

Прокуратура подала позов до Господарського суду на Укравтодор та «Ростдорстрой», де просила визнати недійсним договір, укладений між ними. На думку прокуратури, не розірвавши договір, Замовник та підрядник зашкодили інтересам держави.

На думку суду, у прокуратури немає підстав брати участь у спорах щодо публічних закупівель, адже контролюють сферу публічних закупівель інші органи: центральний орган виконавчої влади, АМКУ та Рахункова палата. А прокуратура мала звертатися до суду тільки тоді, коли компетентний орган не захищає, або погано захищає інтереси держави.

«…Прокурором невірно визначений орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, і, водночас, не надано доказів, які б свідчили, що відповідальний компетентний орган, що реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, не здійснює або неналежним чином здійснює захист інтересів держави у спірних правовідносинах», – вказано в ухвалі.

У результаті суд ухвалив повернути позовну заяву прокурору.

Нагадаємо, Укравтодор провів тендер за переговорною процедурою за підставою виконання додаткових робіт у того самого підрядника, що виконував основний договір.  Держаудитслужба дослідила, що основний договір з «Ростдорстрой», на який посилався Замовник, містив один кілометраж – поточний середній ремонт ділянок км 6+000 – км 32+ 000. А тендери, проведені за переговорною процедурою, – інший –  км 4+875 – км 101+040, тобто роботи не були аналогічними. Окрім цього, Замовник не послався на документи, які б підтвердили необхідність проведення переговорної процедури.