Скільки маржі закопають у аеродром «Дніпра»
28.07.2021   //  

У Кубракова розірвали дешевий контракт з «Альтісом» на будівництво аеродрому «Дніпро» за 4 млрд і переоголосили тендер за 6 млрд грн.

Державне підприємство «Фінансування інфраструктурних проектів» розірвало угоду з компанією «Альтіс-Констракшн» на будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпро» за 3,95 млрд грн та оголосило новий тендер на ці роботи очікуваною вартістю 5,71 млрд грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

За даними джерела «Наших грошей», новий аукціон завершиться перемогою «Автомагістралі-Південь» або «Онуру» з ціною, яка не надто буде відрізнятись від очікуваної вартості. Або ж у випадку значного зниження ціни потім будуть укладені додаткові контракти по переговорній процедурі на суму до 50% від первісного підряду через «необхідність у закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника», як то часто буває з цією компанією.

«Альтіс» виграв контракт на тендері у лютому 2021 року. Тоді до торгів очікуваною вартістю 5,70 млрд грн було допущено вісім конкурентів, і переможець знизив свою ціну на 31% до 3,95 млрд грн. Основними конкурентами були фаворити Укравтодору, які так само дуже сильно знижували свої пропозиції, однак не могли його наздогнати, бо «Альтіс» на старті зробив найдешевшу пропозицію і у подальшому утримував право робити останню ставку, вже бачачи які пропозиції зробили конкуренти. Відтак «Альтком» програв «Альтісу» 10 тис грн, а «Автомагістраль-Південь» – 20 тис грн.

«Наші гроші» тоді проаналізували кошторисні ціни у лютневому договорі з «Альтісом», що був на 31% нижчим від очікуваної ціни – вони відповідали ринковому рівню.

Після того відбулась зміна влади на урядовому рівні. Був звільнений міністр інфраструктури Владислав Криклій та на його місце призначили голову Укравтодору Олександра Кубракова. Вони представляють різні клани.

Криклій мав зв’язки з Арсеном Аваковим та деякий час був близький до голови транспортного комітету Верховної Ради Юрія Кисіля. Однак згодом став позиціонуватись як самостійний політик. Кисіль – близький до президента нардеп з Дніпропетровщини. Його дружина рік тому викупила у Володимира Зеленського будинок у Іванковичах, коли той вирішив переселитись на державну дачу у Конча-Заспу. Також Кисіль має хороші стосунки з першим помічником президента Сергієм Шефіром.

Кубраков представляє групу менеджерів, що освоювали кошториси «Великого будівництва» спочатку під началом голови уряду Олексія Гончарука та голови Офісу президента Андрія Богдана. А після їх відставки формальним лідером «Великого будівництва» став замголови ОП Кирило Тимошенко. Наразі група опирається на можливості донесення своєї точки зору особисто до Володимира Зеленського.

Зі зміною Криклія також було звільнено голову «Фінінпро» Кирила Хомякова, на його місце призначили Юрія Журавльова. Журавльов – це давній особистий знайомий Кубракова. Вони працювали разом у КМДА ще у 2016 році, а коли Кубраков очолив Укравтодор – Журавльов очолив Черкаську Службу автодоріг, де за погодженням керівництва Укравтодору отримував одні з найбільших преміальних по всьому відомству (задекларував премію 375 тис грн у січні цього року та мав 598 тис грн зарплати за весь попередній рік).

Також змінились контактні особи «Фінінпро», що відповідають за тендер на будівництво аеродрому. У першому випадку виконавцем був Роман Субчак, тепер – Руслан Хордиков.

Формально причиною розриву контракту з «Альтісом» замовник назвав «невиконання або неналежне виконання підрядником зобов’язань передбачених договором». Та оголошено, що кошти підряднику по цій угоді не сплачувались взагалі.

У деяких ЗМІ публікувались дані про слабкий темп будівництва. Наприклад у квітні оприлюднили фото, на яких були видні лише попередні ґрунтові роботи.

Причин було кілька. У тому числі затримки з розробкою робочої документації, затягування з боку земельних кадастровиків Дніпра, що певний час не надавали необхідних документів, відсутністю співпраці з компанією «Автомагістраль-Південь». Вона ще торік виграла тендер на підготовчі роботи по аеродрому за 12 млн грн., але будівельники жалілилсь, що підготовка так і залишилась недовиконаною.

Але найбільше загальмувало будівництво аеродрому рішення Антимонопольного комітету про перевірку цієї історії на предмет державної допомоги. Відомство Ольги Піщанської після перемовин з Офісом президента нібито за власною ініціативою у травні почало розгляд справи стосовно 1,5 млрд грн, які уряд виділив на будівництво аеропорту. В АМКУ назвали ці гроші «незаконною державною допомогою», і наслідком стала офіційна заборона на перерахування грошей підряднику.

АМКУ два місяці розглядав цю історію, і зрештою прийшов до висновку, що це не є незаконною державною допомогою. І надав рекомендації щодо того, аби держава у майбутньому не давала якихось преференцій окремим авіаперевізникам та, щоб процедура відбору майбутнього експлуатанта аеропорту «Дніпра» була відкритою та прозорою. Тобто жодних претензій саме щодо вибору будівельника аеродрому та самого будівництва в АМКУ не висловили. Але як і прогнозувала «Ліга антитрасту», стосунки з «Альтісом» було розірвано та оголошено вибір нового підрядника.

«Альтіс» весь цей час виконував роботи за власний рахунок. За даними «Наших грошей», компанія всього напрацювала на 40 млн грн, та ще приблизно таку ж суму «Фінінпро» має повернути їй як завдаток, що компанія внесла на державні рахунки на початку будівництва як гарантію виконання робіт зі свого боку. Наразі «Фініпро» Кубракова-Журавльова відмовляється повертати гроші старому підряднику.

І можна не сумніватись, що другий раз «Альтісу» не дозволять влаштувати фестиваль знижок на святі маржі Кубракова. Тендерний закон дозволяє замовнику три роки не пускати на свої торги учасника, який «не виконав свої зобов’язання за раніше укладеним договором про закупівлю з цим самим замовником, що призвело до його дострокового розірвання».

Довідково:

Компанія «Автомагістраль-Південь» належить одеському бізнесмену Олександру Бойку. Це віце-президент Національної асоціації дорожників України, яка зі стартом «Великого будівництва» об’єднала фаворитів Укравтодору. Виконавчим директором НАДУ є екс-керівник Одеської СДА Олег Варивода, близький до Олександра Кубракова та «консультанта проекту «Велике будівництво» Юрія Голика. «Автомагістраль-Південь» є безумовним фаворитом Укравтодору та має цього року більше чверті усіх підрядів на ремонт доріг, що розігрує відомство.

Компанія “Онур” належить групі турецьких бізнесменів, яких в Україні репрезентує Емре Караахметоглу. Він має стосунки з Володимиром Зеленським ще з часів “Вечірнього кварталу”, який гастролював у Туреччині в готелі “Онуру”.

Столична компанія «Альтіс-Констракшн» входить у корпорацію «Альтіс-Холдинг» Олександра Глімбовського. Чоловіком молодшої дочки Глімбовського є колишній очільник Державної фіскальної служби України Роман Насіров. Чоловіком старшої – Андрій Гмирін, якого пов’язують з головою Фонду держмайна Дмитром Сенніченком.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»