Найбільше літієве родовище України відійшло Табаловим та Кривецькому-«Пупсу»
28.07.2021   //  

В липні бенефіціарним власником ТОВ «Укрлітійвидобування», що володіє спецдозволом на розробку  літієвого родовища в Кіровоградський області, став Сергій Табалов.

Про це свідчать дані держреєстру.

Сергій Табалов вказаний бенефіціаром компанії з Об’єднаних Арабських Еміратів «Харсам Орес ФЗЕ». Донедавна номінальним власником цієї фірми був єгиптянин Міна Азер Мамлук.

Сергій Табалов – молодший син екс-нардепа Олександар Табалова. Був нардепом і його старший брат – Андрій Табалов, що разом з батьком стали «першими тушками» в парламенті сьомого кликання (2012-2014 роки). Олександр Табалов – голова правління групи компаній «Формула смаку».

Сергія Табалова ЗМІ називали експертом з антиквару, який закінчив факультет мистецтвознавства в британському Університеті Ессекса та керував галереєю «Арткапітал», яку організував його батько.

До червня 2021 року 10% в «Укрлітійвидобувуання» належало бізнесмену та колекціонеру творів мистецтва  Ігорю Воронову. Тепер його в списку засновників змінив Ігор Кривецький, який відомий як спонсор партії «Свобода» та авторитетний бізнесмен на прізвисько «Пупс».

Таким чином, тепер власником 85% в статутному капіталі «Укрлітійвидобування» є «Харсам Орес ФЗЕ», бенефіціаром якої вказаний Сергій Табалов, 10% належить Ігорю Кривецькому. А ще 5% записані на ТОВ «Касл Браво», власником якого вказаний Ігор Ржавічев.

«Укрлітійвидобування» володіє спецдозволом №6195 на видобування руд літію родовища «Полохівське», який вона отримала на 20 років в 2017-му без аукціону за схемою апробації. Ще в 2011 році вона скупила 120 гектарів землі над родовищем, які перед цим по два гектари були виведені з державної власності фізичним особам для ведення сільського господарства. Тоді «Укрлітійвидобування» називали близькою до оточення Юрій (Єнакієвського) Іванющенка та сина голови уряду Миколи Азарова – Олексій Азарова. Це родовище експерти вважають найбільш перспективним в Україні як по видобутку, так і по запасам літію.

Після зміни влади – в кінці 2014 року фірму переписали на людину з оточення Олександра Табалова. Пізніше власниками стали згадані Ігор Воронов та «Харсам Орес Фзе», при них і був оформлений спецдозвіл. В 2019 прокуратура в суді не змогла скасувати його видачу фірмі.

Нагадаємо, з початку весни Рада національної безпеки та оборони прийняла низку рішень про введення санкцій шляхом анулювання спецдозволів на роботу з надрами. В липні РНБУ доручила уряду розробити і подати законопроект, який, зокрема, передбачає надання Держгеонадрам повноважень без суду зупиняти спецдозволи, які були отримані за схемою апробації або за якими не ведуться роботи на родовищах.