Комунальників Кличка підозрюють у розкраданнях на розчистці та благоустрої ставка за 35 мільйонів
28.07.2021   //  

Поліція вважає, що службовці КП «Плесо» та ТОВ «Сіті-О» привласнили бюджетні кошти, які були виділені в 2019-2020 рр. на розчистку і благоустрій ставка у с. Мриги (Голосіївський район Києва). Про це пише Олександр Глазунов у виданні «КиевVласть».

У 2019 р. «Плесо» замовило «Сіті-О» розчистку і благоустрій ставка в селищі Мриги за 35 млн грн. За ці гроші підрядник повинен був до кінця 2020 р. знести дерева з пнями біля ставка, зрізати чагарники, перекласти труби , розчистити водойму і берегову лінію тощо.

Пізніше сторони погодили зменшення обсягів робіт та їх вартості до 7,8 млн грн. Також КП «Плесо» і ТОВ «Сіті-О» домовилися, що ці роботи повинні бути виконані до 31 грудня 2019 р.

Того ж року КП «Плесо» і ТОВ «Сіті-О» уклали ще один договір на проведення розчистки і благоустрою ставка в селищі Мриги. Вартість робіт знову повинна була скласти 7,8 млн грн. Втім, вже через тиждень сторони розірвали цей договір – в зв’язку з відсутністю бюджетних асигнувань.

2 березня 2020 р. КП «Плесо» знову підписало договір на розчистку і благоустрій ставка у селищі Мриги з тим же підрядником – «Сіті-О». Їх вартість вже склала 27,19 млн грн.

У жовтні 2020 р. працівники управління з питань запобігання та виявлення корупції апарату Київської міськдержадміністрації (КМДА) провели огляд території біля ставка в селищі Мриги і встановили, що роботи з розчистки та благоустрою прибережної зони цієї водойми не проводилися. Той же факт через півтора місяці встановили слідчі Нацполіціі.

Також поліцейські виявили біля ставка три насипи піску і екскаватор «Volvo», а на водоймі – два земснаряда (спеціальні судна для видобутку корисних копалин).

Правоохоронці встановили, що посадовці «Плесо» і «Сіті-О» створили схему з видобутку піску безпосередньо в місці проведення робіт по об’єкту «розчистка і благоустрій ставка у селищі Мриги». За даними слідства, видобутий пісок продавали фізичним і юридичним особам з Києва та області за готівку, і надалі він використовувався для «облаштування приватних земельних ділянок».

Саме ці ділянки 11 червня 2021 року Печерський районний суд заарештував за клопотанням слідчих.

Йдеться про 33 ділянки, що належать ТОВ «Нова Конча-Заспа Делюкс», та 6 ділянок, якими володіють різні фізичні особи. Загальна площа цієї землі в матеріалах справи не уточнюється, проте відомо, що мова йде про ділянки на території Феодосіївської територіальної громади Обухівського району (раніше – Ходосівська сільрада Києво-Святошинського району). Також повідомляється, що під арешт потрапили насипи піщаних сумішей, які розташовані на цих ділянках.

Одеське ТОВ «Сіті-О» записане на директора Олексія Лефтера з Кишинеу (Молдова).

Засновниками ТОВ «Нова Конча-Заспа Делюкс» (власник ділянок, на яких слідчі знайшли пісок) є Михайло Тарасюк, Віктор Тарасюк, Віталій Кононов і Владислав Кононов.

У 2019 ЗМІ називали Владислава Кононова керуючим партнером «AVM Development Group» – девелоперської компанії, під брендом якої будувалися котеджні містечка «Голландський квартал» і «Нова Конча-Заспа Crystal», житлові комплекси «Нова Конча-Заспа» та «Власна» (всі – в Ходосівці), ЖК «Супутник-Теремки» в Гатномую Сам Кононов офіційно володіє ТОВ «АВМ Девелопмент Груп».

У 2015 р. Владислав Кононов балотувався до Київради від ВО «Батьківщина» по округу №6 (Голосіївський район), але мандат не отримав. У жовтні 2019 р. подавав декларацію про доходи в якості кандидата на посаду глави Держгеокадастру, а в 2020 р. був керівником виборчого штабу «Слуги народу» на виборчому окрузі №91 у Київській області (Фастів, Макарівський, Фастівський райони, частина Києво-Святошинського району).

Обов’язки гендиректора КП «Плесо» з 26 квітня 2021 р. виконує заступник керівника підприємства В’ячеслав Савицький. З вересня 2017 р. по грудень 2019 р. КП «Плесо» очолював Олег Юсипенко.