Менша частина підрядників передумала жалітись Шмигалю на борги «Енергоатома»
28.07.2021   //  

Підрядники звернулися до прем’єр-міністра із проханням ліквідувати заборгованість ДП «НАЕК «Енергоатом» перед ними. Згодом п’ять із 21 підписанта відкликали підписи під цим зверненням. Про це стало відомо із документів, оприлюднених Ольгою Кошарною.

Будівельні, монтажні та пусконалагоджувальні організації 22 липня підписали звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, а також голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, міністра енергетики Германа Галущенка та т.в.о. президента «Енергоатома» Петра Котіна. Вони стверджують, що заборгованість «Енергоатома» перед ними із 2019 року донині становить понад 2,38 млрд грн. За їхніми словами, це ставить їх у складне фінансове становище, не дозволяє своєчасно спланувати зарплату працівникам, нарахування на неї та інші податки та платежі, розраховуватися з кредиторами. Вони стверджують, що заборгованість призвела до скорочення персоналу, неоплачуваних відпусток та відтоку кваліфікованого персоналу в закордонні фірми.

З огляду на це підписанти звернення серед усього іншого прогнозують «неможливість своєчасного виконання планових та капітальних ремонтних робіт на атомних станціях, та в найближчі дні призведе до їх зупинки навіть на виведеному з роботи технологічному та електротехнічному обладнанні по заходам реконструкції та ремонтів».

Звернення підписали керівники 21 компанії: ТОВ КНМП «Електропівденмонтаж», ТОВ «Укртехремонт», ТОВ «Промислові захисні покриття», ТОВ «ПриладСистеми», КВП МУ-13 «Електропівденьзахідмонтаж», ТОВ «Атоммонтажсервіс», ТОВ ІВП «Відеотехсервіс», КП МУ-6 «Електропівденьзахідмонтаж», ТОВ «Західелектромонтаж», ПрАТ «Техенерго», ТОВ «Атомремонт», ПрАТ «Юженергобуд», ТОВ «Електропівденмонтаж», ТОВ «НВО Укрсовпроект», ТОВ «Управління механізованих робіт», ТОВ «Енергопромбуд», ТОВ «Рам.Са Груп», корпорації «ТСМ Груп», ПрАТ «Електропівденмонтаж-10», ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія» і ТОВ НВМП «Електропівденмонтаж».

П’ять фірм 25 липня відкликали підписи, «тому що підписали Звернення передчасно, не оцінивши можливості вирішення наболілих питань в робочому порядку». Це були КВП МУ-13 «Електропівденьзахідмонтаж», ТОВ «ПриладСистеми», КП МУ-6 «ЕПЗМ», ТОВ «Атоммонтажсервіс» та ТОВ ІВП «Відеотехсервіс». Вони написали, що їхні відносини з «Енергоатомом» мають конструктивний характер і вони впевнені у плідній співпраці.

Раніше, 1 липня ТОВ «Екотест-Центр» також зверталось до прем’єр-міністра. Компанія заявила, що по шістьох договорах за 2020-2021 роки поставила «Енергоатому» продукції на 37,69 млн грн., а той винен їй 34,38 млн грн. Вона надсилала йому листи і претензії. У відповідь «Енергоатом» посилався на скрутне фінансове становище через низький рівень розрахунків ДП «Гарантований покупець» і ПрАТ «НЕК «Укренерго» за відпущену ним електроенергію. Фірма 1 липня подала два позови до Госпсуду про стягнення основного боргу і понад 1,20 млн грн. штрафних санкцій та готує позови ще по чотирьох договорах.