АМКУ програв суд «лайфселлу» у справі про «посекундну» тарифікацію дзвінків. Єдиний суддя Верховного суду був проти скасування штрафу
28.07.2021   //  

експертка «Ліги антитрасту»

Телеком-компанії постійно граються з тарифами таким чином, щоб абонент платив більше, іноді навіть не підозрюючи про це.

Відмотаймо час на 10 років назад, коли абоненти мобільних мереж ще не знали про «безліміт» у мережі і здійснювали оплату послуг за кожну секунду розмов. Вірніше мобільні оператори нас запевняли про те, що тарифікація “посекундна”, але по факту вартість повної хвилини розмови списувалася в першу секунду розмови. Навіть якщо ми говорили по телефону 10 секунд – платили все одно за цілу хвилину.

Оператори пояснювали, що тарифікація таки «посекундна», бо ми оплачуємо лише першу секунду, а з 2-ї по 60-ту оператор нам люб’язно, а головне, щедро «дарує».

У 2017 році АМКУ оштрафував «Київстар» на 21,3 млн грн та «лайфселл» на 19,5 млн., бо побачив у таких діях операторів порушення у вигляді поширення інформації, яка вводить в оману споживачів  (детальні умови тарифікації ні на стартових пакетах, ні на рекламних листівках не були вказані, містились лише посилання на веб-сайт та телефони довідкової служби).

«Київстар» тоді спробував оскаржити штраф, але суди програв і все ж заплатив державі гроші за обман своїх абонентів.

А от суди «лайфселл» з АМКУ завершилися лише в червні цього року і не на користь комітету. Провадження тривало майже 4 роки через постійні клопотання «лайфселл» про призначення експертиз та додаткового часу для аргументації. І, як бачимо, не даремно.

Незважаючи на те, що рік тому Господарський суд підтримав штраф АМКУ, зараз і апеляційний, і Верховний суди вирішили, що «лайфселл» штраф платити  не буде – АМКУ не зміг довести наявності факту порушення.

Суди дійшли висновку, що Комітет, спираючись на:

– опитування 512 споживачів/абонентів на виході з центрів обслуговування абонентів оператора ТОВ «лайфселл»;

– висновки Всеукраїнської Федерації Споживачів «ПУЛЬС»;

– Громадської організації «Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ»,

раптом у самовільному порядку зробив висновок, що інформація про тарифікацію вихідних дзвінків ТОВ «лайфселл» може ввести в оману споживачів.  І на основі даних «припущень» притягнув оператора до відповідальності. Треба зазначити, що штраф АМК стосувався не самого факту такої тарифікації, а саме некоректної подачі інформації про неї (як такої що вводить в оману).

Відтак  Верховний суд скасував і рішення господарського суду, і рішення АМКУ.

На жаль, шалений антирейтинг — це те, з чим асоціюються українські суди.

На сьогодні повністю їм довіряє лише 1,7% українців. Скоріше довіряють ще 11,3%. При цьому 40,6% не довіряють судам взагалі, а 37,4% скоріше не довіряють

У цій справі один суддя ВС І. Б. Колос таки висловив свою окрему думку. Він вважає, що справу треба було направити на новий розгляд: висновки апеляції хибні, а суд залишив поза увагою саму суть інкримінованого товариству порушення.

Але це не змінює залишок: рішення прийнято, штраф скасовано.

Юлія Коробова, експертка «Ліги антитрасту».