Операція самознищення АМКУ
27.07.2021   //  

Автор: Агія Загребельська, засновниця “Ліги антитрасту”, держуповноважена АМКУ у 2015-2019 гг.

Антимонопольний комітет запропонував поправки до свого ж законопроєкту 5431. Після їх публікації стає зрозуміло, чого насправді чекає відомство від «реформи».

  1. Підвищення заробітних плат в обмін на фінансову залежність від міністра.

Прагнення отримувати більше грошей природньо та зрозуміло.

Однак, розмір зарплати керівництва АМКУ залежатиме від урядового міністра. Отже керівництво АМКУ ініціативно іде у фінансову залежність від уряду, члени якого не раз самі були для відомства підозрюваними та порушниками.

  1. Повне закриття АМКУ для населення.

Монопольні ціни, в левовій частині, ми не оплачуємо напряму, а через посередників. Електрику (Ахметов) – у вартості товарів. Хлор (Коломойський) – у тарифі на воду. Залізничні колеса (Пінчук) – купуючи квиток. Міндобрива (Фірташ) – через продукти харчування.

Антимонопольний комітет в нових поправках пропонує обмежити коло осіб, що можуть звернутися до нього, виключно тими, на кого безпосередньо негативно впливає порушник. «Безпосередньо» означає без посередників. Тобто ми всі опиняємося «за бортом» антимонопольного захисту.

Куди можна поскаржитися населенню? Нікуди. Взагалі. Навіть до суду не можна. В українському законі закріплена монополія АМКУ на антимонополію. Якщо не можеш заявити на монополіста в АМКУ, не можеш заявити більше нікуди.

Крім цього, права подавати докази АМКУ також у нас не буде. Тільки сторони. Тобто порушник сам на себе.

2* Також законопроєктом забирають у населення шанс на відшкодування шкоди з порушників (в тому числі в подвійному розмірі).

  1. Спрощення процедури стягнення штрафу після його судового оскарження.

Нарешті  рішенню АМКУ надається статус виконавчого документа, що дозволяє Україні виконати одну з чотирьох вимог МВФ до реформи АМКУ.

Комітет оштрафував – порушник в суд оскаржив – суд залишив у силі – можна одразу іти в виконавчу службу.

Також штраф можна буде стягувати з інших компаній групи.

  1. Косметичні зміни в концентрації.

По злиттям/поглинанням здебільшого все зберігається у тому ж вигляді, в якому є сьогодні. Пропонуються окремі точкові зміни, що не відобразяться на ефективності роботи АМКУ.  Олігархам, як і раніше, можна буде давати дозволи на нові поглинання.

  1. Мертвонароджені Ліненсі та сеттелмент.

Пропоновані норми про звільнення від відповідальності або зменшення штрафу за «явку з повинною» – мертвонароджені.

  1. Надання «підозрюваному» права заблокувати розслідування в судах.

Права порушників розширили. Тепер вони зможуть оскаржувати в судах розпорядження про початок розслідування проти них. АМКУ ж доведеться почекати зі слідством, доки процес не пройде через три судові інстанції.

  1. Надання АМКУ права самому писати підзаконні антимонопольні правила без погодження їх з будь-якими іншими органами.

Порядки проведення перевірок, розгляду справ і тд – припиняють бути регуляторними актами. Хоча й міститимуть обов’язкові до виконання бізнесом норми.

На цьому реформа АМКУ завершується. Повна дискреція по штрафам, строкам розслідування та відкритості зберігається недоторканою. Як і політично-закрита процедура призначення та звільнення керівництва.

За нашими оцінками – це свідомий крок відомства до самознищення.

Щільно закупорений від суспільства, фінансово та політично залежний орган, розслідування якого можна законно заблокувати в суді, з дискрецією по штрафам від гривні до мільярда та по строкам від місяця до десятків років – це гарантована історія поразки. І коли відомство з найвпливовішими опонентами в державі упорото пише собі шкідливі закони – це не тільки про самознищення.  Це про втрачений ще одним поколінням шанс відчути бодай якусь економічну справедливість.

Блог від:  Агія Загребельська