«Бебі Бокс» з відтінком недовіри
27.07.2021   //  

Текст: Анжеліка Ізотова, експерт «Ліги антитрасту»

Рахунковою палатою України проведено аудит ефективності використання коштів державного бюджету на надання одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка» та затверджено Звіт за його результатами.

На підставі матеріалів Звіту Рахункової палати, Генеральною прокуратурою України розпочато кримінальне провадження за фактом розтрати посадовими особами КМУ та Мінсоцполітики бюджетних коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненої за попередньою змовою групою осіб в особливо великому розмірі.

Як все відбувалось

З вересня 2018 року в Україні стартувала соціальна програма «Пакунок малюка».

З цього часу кожна сім’я, де з’явилось на світ немовля, має отримувати комплект необхідних у перші місяці життя речей на суму до 5 000 грн (зараз ця сума складає 5 763 грн). З 1 липня 2021 року батьки мають вибір  – або «Пакунок малюка» або грошова допомога.

Проект втілювався за участю КМУ, Мінсоцполітики, Мінфіну, Департаментів соціальної політики виконавчих органів влади на місцях та міжнародних організацій (ЮНІСЕФ – Дитячий фонд Організації Об’єднаних націй та ЮНОПС – Управління Організації Об’єднаних націй з обслуговування проектів).

Для залучення міжнародних організацій, в липні 2018 року підписано Меморандум про взаєморозуміння – рамковий документ, що узгоджує ролі сторін та межі їх співпраці.

З першого погляду все виглядало майже пристойно, але якось не зовсім конкретно.

Як наслідок, всі «недоопрацювання» сплили під час реалізації  проекту, що відображено у Звіті Рахункової палати про результати проведеного аудиту використання бюджетних коштів на реалізацію цього проекту.

У 2018-2019 роках придбання товарів для «Пакунку малюка» здійснювалось  виключно через ЮНОПС із використанням порталу закупівель ООН «Глобальний ринок ООН».

Єдиним джерелом фінансування проекту, за Звітом Рахункової палати, незважаючи на домовленість з донорами щодо співфінансування, були бюджетні кошти. Міжнародні донори на реалізацію проекту не дали ані грошей, ані матеріальних ресурсів. Утім, враховуючи, що Мінсоцполіки при укладанні угоди про міжнародну технічну допомогу, взагалі не передбачило її розміру, дії ЮНОПС є закономірними.

Але, так званий «донор» виявився кмітливим і заробив на проекті чимало – як на відсотках за надані послуги з управління проектами (4,5% з кожних перерахованих 5 000 грн + додаткове фінансування), так і за відсотки на банківських рахунках, де зберігались залишкові кошти.

Рух бюджетних коштів до міжнародних організацій був нескладний.

Мінсоцполітики, як головний розпорядник передавав бюджетні кошти у вигляді  субвенції до місцевих органів соцзахисту, які за проектними угодами перераховували їх ЮНОПС на:

– управління проектом;

– закупівлю товарів для комплектування «Пакунку малюка» у кількості, визначеній Мінсоцполітики;

– поставку та розвантаження пакунків до визначених міністерством установ.

Проектні угоди містять вигідну для ЮНОПС умову – 100% передоплата за послуги. Все як за романом  Ільфа і Петрова «Дванадцять стільців» – спочатку гроші, потім стільці. Але в нас ще винахідливіше.

Авансування ЮНОПС українською стороною відбувалось із розрахунку 5 000 грн. за кожну одиницю пакунку, а витрачалось ними значно менше  – від 2  535 до 4 140  грн. за од. Відповідно на рахунках ЮНОПС утворились залишки коштів, за які відповідно до проектних угод, можна отримувати відсотки та використовувати на власну діяльність.

За даними Рахункової палати, станом на травень 2021 року на рахунках ЮНОПС більше року знаходяться 24,4 млн. грн., які будуть повернуті лише після 31.07.2021.

А що з відсотками з залишків грошей?  Судячи з усього  вони залишаються у ЮНОПС.

За свою роботу з управління проектом, ЮНОПС отримувала від  української сторони 4,5 відсотка від загального обсягу отриманих коштів за поставлені пакунки малюка. Але, власноручно всі взяті на себе зобов’язання ЮНОПС не виконувало, а обрало для цього через  міжнародний майданчик закупівель «Глобальний ринок ООН» українську фірму ТОВ «Скай Трейд Україна», яка і виконувала всі основні роботи. Критерії відбору претендентів та перемоги саме «Скай Трейд Україна» на міжнародному конкурсі нікому не відомі, оскільки Рахунковій палаті було відмовлено у наданні такої інформації.

За інформацією Рахункової палати, ЮНОПС неодноразово закуповувала надмірний обсяг товарів, завдяки чому сума коштів, отриманих як плата за її послуги збільшувалась.

Але оскільки апетит у ЮНОПС чималий, у проектній угоді передбачено ще і додаткове фінансування за здійснення заходів з управління проектом.

Враховуючи суми укладених ЮНОПС з ТОВ «Скай Трейд Україна» контрактів, Мінсоцполітики сплатило «донору» в 2020 році додатково (окрім 4,5%) 45,55 млн. грн, що призвело до матеріальних збитків державі на цю суму.

Дивно, що це свавілля  в рамках проектних угод відбувається по добрій волі української сторони, розпочалось ще за прем’єрства Гройсмана та успішно продовжується послідовниками.

Зі всіх органів соціального захисту на місцях (підписантів проектних угод с ЮНОПС в 2018 році), лише один департамент Донецької ОДА відмовився від сумнівної проектної угоди, та повідомив Мінсоцполітики про грубе порушення вимоги чинного законодавства. Але це залишилось поза увагою міністерства.

Ще один спірний момент проекту –  безпосередньо комплектація «Пакунку малюка».

Склад переліку товарів пакунку змінювався Мінсоцполітики чотири рази. Як наслідок, у невеликій різниці в часі, родини немовлят отримували різні за складом пакунки, а деякі взагалі не отримали, або отримали пізно (діти виросли).

До «Пакунку малюка», окрім дійсно необхідних речей, зокрема, дитячого одягу, засобів гігієни,  включено пакувальну коробку із міцного картону, якій дали назву коробка-колиска. Саме цю коробку і використано для пакування дитячих товарів з переліку.  Міжнародні колеги (із посиланням на фінський досвід першої половини минулого століття) вирішили, що в цій коробці і може розпочинатися щасливе майбутнє українських дітей, у разі якщо родина не має стандартного дитячого ліжечка. А якщо має, то в цій коробці може щось зберігатися, наприклад,  дитячі речі та іграшки.

Напевно, для  посилення уявлення, що це не просто упаковка, а насправді колиска, до переліку було включено матрац, який відповідав розмірам цієї коробки.

Але, оскільки розміри коробки не співпадають із стандартними розмірами дитячого ліжка, включення до переліку товарів матрацу розміром 42 х 70 см при стандартних розмірах ліжка 60 х 120 см, не є економічно вигідним. На це натякала Рахункова палата і звернула увагу, що матрац також не відповідає санітарним нормам, встановлених українським стандартом.

На жаль, всього цього не бачило  Мінсоцполітики, затверджуючи  розроблений ЮНІСЕФ перелік товарів для «Пакунку малюка», та ще і оплачувало послуги з формування зразка параметрів коробки-колиски. Нажаль, у вільному доступі відсутня інформація, хто саме є виробником коробки-колиски та «лялькового» матрацу. А було б цікаво….

Також, простим і зрозумілим для державних людей є те, що термін використання картонної коробки (навіть якщо припустити, але важко уявити, за призначенням як колиски), буде набагато коротший, ніж термін використання матрацу. І що далі робити з цим матрацом?

Але Мінсоцполітики напевно це не цікавило. Разом із цим, мабуть, винахідники, генератори та виконавці цієї ідеї явно заробили на цьому «гешефті».

Чи вже ми багата країна, що можемо дозволити собі розбазарювання бюджетних коштів? Відповідь на це скоріш за все дадуть правоохоронні органи, які вже зацікавились діяльністю посадових осіб КМУ та Мінсоцполітики.

На сьогодні, при наявній теоретичній можливості обрання або пакету або грошей, вибір є лише один – гроші .

Але, не всіх влаштовує розмір грошової компенсації, оскільки він не є достатнім для самостійного придбання повного переліку товарів для немовлят.

На жаль, Мінсоцполітики ніяк не спроможеться організувати публічні закупівлі товарів для «Пакунку малюка». Минулого року не вдалось провести тендер через ДП «Професійні закупівлі»  – закупівля була відмінена через відхилення всіх 13 претендентів.

Цього року тендер теж почався з пригодами – учасники жалілись, що організатор нових торгів ДП «УСС» виконує антиконкурентні вказівки Мінсоцполітики.  Але після публічного розголосу до участі в торгах допустили п’ять відомих компаній, відтак можемо очікувати на нормальний фінал.

Але у будь-якому разі ми продовжуємо мати справу з відсутністю належно підготовленої правової бази, що спричиняє і проблеми організаційного характеру. І поки це питання не буде вирішено, все буде виглядати, як  біг по колу з перешкодами та минулими помилками.

На теперішній час, не забезпечено чіткого та прозорого правового порядку реалізації проекту «Пакунок малюка», зокрема, щодо:

– залучення та співпраці із міжнародними організаціями;

– обрання та співпраці із національними закупівельними організаціями;

– забезпечення конкурентних засад при організації та проведенні публічних закупок дитячих товарів з «Пакунку малюка» із відкриттям можливостей для участі широкого кола безпосередніх виробників товарів, а не посередників;

– періодичного контролю за використанням бюджетних коштів з боку закупівельних організацій, в тому числі міжнародних;

– встановлення стандартних підходів щодо комплектації «Пакунку малюка», спираючись на діючи норми щодо їх кількості, якості, відповідності санітарним нормам тощо.

Зараз  «Пакунок малюка складається більше як з 30 позицій.  А отож, якщо всі  найменування товарів з пакунку, будуть об’єднанні в одному лоті, це автоматично зменшує конкуренцію та унеможливлює прийняття участі у відкритих торгах тим постачальникам, що з різних підстав не мають доступу до усіх найменувань. Особливо враховуючи наявність у цьому переліку таких «ексклюзивних» товарів, як коробка-колиска та матрац до неї.

За даними Рахункової палати 84% коштів на «Пакунок малюка» за період 2018 – 2020 роки використано не прозоро та не конкуренто https://rp.gov.ua/PressCenter/News/?id=1116.

Анжеліка Ізотова, експерт «Ліги антитрасту»