Скандал в АМКУ: Комітет через власну недбалість відмінив дозвіл Новинському на придбання акцій «Харківобленерго» у Григоришина
23.07.2021   //  

Антимонопольний комітет 22 липня скасував власне рішення від 28 січня про надання дозволу компанії «Smart Holding (Cyprus) Ltd» на придбання акцій «Харківобленерго». Про це повідомляється на сайті відомства.

Комітет встановив, що заява про концентрацію акцій та документи до неї були підписані лише представником покупця «Lovitia Investments Ltd» (це нова назва компанії «Smart Holding (Cyprus) Ltd») Вадима Новинського. Але не знайшов жодних доказів того, що цей представник також уповноважений представляти інтереси обленерго. Відтак Комітет заявив, що «вся інформація, подана в заяві стосовно АТ «Харківобленерго» не може вважатися достовірною інформацією».

«Встановлення факту прийняття Комітетом рішення від 28 січня 2021 року № 51-р на підставі недостовірної інформації стосовно уповноважених представників учасника концентрації та відомостей про нього, що призвело до прийняття необґрунтованого рішення, стало підставою для його скасування», – заявили в АМКУ.

При цьому у відомстві взагалі не повідомили яким чином дали дозвіл на концентрацію, не маючи доказів звернення від «Харківобленерго».

А у «Смарт холдингу» назвали рішення АМКУ «необгрунтованим та безпідставним». Також у компанії Новинського вважають, що ситуацію ініціював «діючий топ-менеджмент Харківобленерго» з метою, як ми вважаємо, збереження свого корупційного статус-кво в енергокомпанії».

«Вочевидь, SMART HOLDING (CYPRUS) LTD стала дуже незручним акціонером для окремих ділків, які наживаються на державній власності».

Ситуацію прокоментувала засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська, держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр.

«Судячи з прес-релізу АМКУ, продавець, тобто «Харківобленерго», заяву про надання дозволу не підписував. І всупереч українському закону та звичайній логіці, про дозвіл на покупку до АМКУ звернувся тільки покупець.

Що мав тоді зробити АМКУ? За законодавством – залишити заяву без розгляду. Але АМКУ чомусь заяву прийняв та дозвіл в підсумку надав.

За внутрішніми процедурами Комітету такі заяви та проєкт рішення пройшли цілу низку ланок, на кожній з яких документи перевірялися, аналізувалися та погоджувалися АМКУ:

– структурний підрозділ, який опікується конкуренцією на енергетичних ринках (три візи: спеціаліст, керівник відділу та керівник департаменту);

– юридичний департамент (дві візи: юрист та керівник департаменту);

– державний уповноважений АМКУ, що розглядає заяву;

– шість інших членів комітету, які приймають рішення;

– та голова АМКУ, яка ставить під ним свій підпис.

Тобто, всі ці люди не помітили, що заява з боку продавця не підписана, через що прийняли незаконне рішення.

Але чи визнав АМКУ свою помилку? Ні. Бо підстава, з якої відомство зараз скасувало дозвіл – надання недостовірної інформації заявником. Хоча відсутність підпису від продавця – складно назвати недостовірною інформацією. Скоріш недостовірна інформація була надана не заявником, а зазначена самим АМКУ в своєму рішенні, де Комітет кілька разів стверджує, що за дозволом звернулися обидві компанії.

Що спонукало АМКУ згадати про цю концентрацію та знайти свій факап поки з прес-релізу відомства не зрозуміло. Як і те, яку відповідальність понесуть працівники, що допустили таке грубе порушення закону.

І наостанок, в реєстрах новим власником значиться вже «Смарт Холдинг» Новінського. І як АМКУ тепер буде добиватися повернення всього «взад» – інтрига. Особливо, враховуючи, що другим власником «Харківобленерго» є держава в особі ФДМУ».

Нагадаємо, Григоришин віддав акції «Харківобленерго» за рішенням Лондонського арбітражу по спору з Новинським та Володимиром Лук’яненком щодо прав власності на СНПО ім.Фрунзе. Спір стосувався суми $300 млн, для компенсації якої Григоришин віддав Новинському акції обленерго та передав контроль над сумським заводом Лук’яненку.

Директор із ризиків і безпеки Smart Holding Іван Герасимович, кандидат у члени Наглядової ради АТ «Харківобленерго», зазначив:

«Впродовж останніх років «Харківобленерго» у порівнянні з співставними або навіть меншими за розмірами активів енергокомпаніями стало одним із самих неприбуткових підприємств галузі. Якщо в 2015 році прибуток «Харківобленерго» складав 30-35 млн грн, то в наступні роки цей показник не перевищував 3-5 млн грн. Для порівняння: в 2020 році прибуток ДТЕК «Одеські енергомережі» склав 529,5 млн грн, ДТЕК «Дніпровські електромережі» – 346,4 млн грн, «Полтаваобленерго» – 264,1 млн грн, а «Миколаївобленерго», яке в три рази менше за “Харківобленерго”, аж 286,7 млн грн., тобто в десятки разів більше.

Причиною такого вкрай незадовільного фінансового стану АТ «Харківобленерго» напередодні запланованої приватизації є існування численних корупційних схем і відверте розкрадання коштів. Це, зокрема, підтверджується матеріалами більше десятка кримінальних проваджень, які сьогодні розслідуються детективами НАБУ, слідчими ДБР та Національної поліції України.

Таке враження, що для окремих менеджерів енергокомпанії та їх керманичів це як “останній день Помпеї”!

З’ясовані нами факти і обставини поставили питання про необхідність негайної зміни персонального складу органів управління стратегічно важливого для держави підприємства, проведення всебічного аудиту, припинення корупційних схем та притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності.

Однак усі ці ініціативи наштовхнулись на свідоме перешкоджання з боку керівництва «Харківобленерго». На превеликий жаль, як ми бачимо, усе це відбувається за мовчазної згоди Фонду державного майна, який, як уповноважений представник держави, мав бути перш за все зацікавлений у підвищенні прозорості функціонування і покращенні інвестиційної привабливості цього підприємства напередодні його приватизації.