Російський суд вирішив, що завод сина віце-прем’єра Росії має права на креслення дизелів для поставок в Україну
23.07.2021   //  

Арбітражний апеляційний суд Росії 15 червня скасував визнання недійсним договору про передачу від ЗАТ «ВО «Дизель-Енерго» до ТОВ «Кінгісеппський машинобудівний завод» виключного права на конструкторську і технічну документацію підприємства-розробника «Русский дизель». Про це стало відомо з електронної картотеки арбітражних справ Росії.

Раніше, 15 березня 2021 року Арбітражний суд міста Санкт-Петербурга і Ленінградської області визнав недійсним договір за 2017 рік про передачу від компанії «ВО «Дизель-Енерго» до заводу «КМЗ» виключного права на конструкторську і технічну документацію заводу «Русский дизель». Заявником був конкурсний керуючий «ВО «Дизель-Енерго», яке банкрутує. Тоді суд першої інстанції вирішив, що єдиною метою укладення договору було введення в оману різних органів Росії та іноземних держав щодо наявності в «КМЗ» необхідних компетенцій на ринку виробництва і ремонту дизелів, дизель-генераторів і дизельних електростанцій, які раніше виготовлялися заводом «Русский дизель».

Згодом «КМЗ» та Міністерство промисловості та торгівлі Росії подали апеляційні скарги, в яких заявили, що «ПО «Дизель-Енерго» не має права власності на конструкторську документацію заводу «Русский дизель». Їх підтримало Міністерство оборони Росії.

Зрештою апеляційний суд Росії 15 червня скасував рішення про визнання цього договору недійсним. Він не побачив підстав вважати його угодою, вчиненою з нанесенням шкоди.

Суд заявив, що «ВО «Дизель-Енерго» ніколи не було правовласником конструкторської документації заводу «Русский дизель». А копія Свідоцтва про передачу в користування документації, виданого заводом «Русский дизель», не підтверджує право власності «ВО «Дизель-Енерго», бо воно підписане не уповноваженою на це особою, а оригіналу немає в матеріалах справи. Натомість конструкторська документація належить Росії. У 2018 році Мінпромторг та Міноборони Росії призначили завод «КМЗ» держателем її оригіналів.

Нині засновниками петербурзького «КМЗ» є Михайло Даниленко, казанське ТОВ «НВО «Теханалітика» Тимура Гарєєва і московське ТОВ «Енексел Груп» Олександра Борисова.

Як пишуть російські ЗМІ, Олександр Борисов – син віце-прем’єра Росії Юрія Борисова, а Тимур Гарєєв – син померлого генерала і заступника начальника Генштабу Збройних сил СРСР в 1984-1992 роках Махмута Гарєєва. Тимур Гарєєв є генерал-майором у відставці та членом ради директорів державного ВАТ «Корпорація тактичного ракетного озброєння».

Нагадаємо, РНБО України 23 березня 2021 року наклала санкції на «КМЗ». Після цього єдиним постачальником запчастин до дизелів «Енергоатома» стала компанія «ISG Supply OÜ» (Естонія). Вона є дилером російського АТ «Машинобудівельна корпорація «Дизель-Енерго», яке теж стверджує, що отримало права на креслення від «ВО «Дизель-Енерго».

Акціонером «ВО «Дизель-Енерго» у процесі банкрутства вказаний Олександр Сігаєв.