Прокуратура відсудила у екс-автосалона самовільно забудований виїзд з інституту «Укроборонпрому» в центрі Києва (фото)
23.07.2021   //  

Станом на 2015 рік у приміщенні за вказаною адресою знаходився ресторан Jaguar Lounge.

Північний апеляційний господарський суд визнав недійсними та скасував декларації про початок будівництва і готовність нежитлового приміщення по вул. Димитрова, 5 у Печерському районі Києва, яке ТОВ «Бритиш Моторс Україна» самовільно збудувало на території держпідприємства «Науково-дослідний інститут «Квант». Про це свідчить постанова від 5 липня.

Також суд визнав недійсним перепродаж цього приміщення ТОВ «Бритиш Моторс Україна Групп» і державну реєстрацію за ним права власності на об’єкт.

Як встановив суд, НДІ «Квант» є землекористувачем ділянки площею близько 1 га по вул. Івана Федорова, 4, на якій розташовано комплекс будівель та споруд.

Одну з них, а саме: приміщення площею 198 кв м у корпусі 21 на вул. Димитрова, 5 інститут у 2003 році передав в оренду фірмі «Бритиш Моторс Україна» для розміщення автосалону на строк до 2016 року. У зв’язку із порушенням фірмою умов договору він був розірваний через суд на рік раніше.

Фірма повернула «Кванту» орендоване майно. Але виявилося, що без згоди інституту вона збудувала на місці можливого виїзду (заїзду) з території «Кванту» двоповерхову прибудову площею 160,4 кв м до раніше орендованого приміщення корпусу № 21.

У 2020 році до суду звернулася військова прокуратура Київського гарнізону в інтересах держави в особі Фонду держмайна, держконцерну «Укроборонпром» і НДІ «Квант». Прокуратура вимагала скасувати декларації по будівництву, держреєстрацію і перепродаж цієї будівлі, і визнати право власності на неї за ФДМУ.

Суд першої інстанції у задоволенні цього позову відмовив з огляду на пропуск строку позовної давності. Суд встановив, що НДІ «Квант» знав про збудовану будівлю ще у 2007 році, а «Укроборонпром» – у 2013 році.

Однак, апеляційний суд з цим не погодився. Він зазначив, що військовій прокуратурі стало відомо про це лише під час здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні №42020110350000011 від 23.01.2020. Крім того, суд звернув увагу, що у 2007 році «Кванту» повідомили про приміщення площею 100 кв м, а не 160 кв м.

Також апеляційний суд звертає увагу на те, що отримання декларацій про початок будівельних робіт з реконструкції нежитлових приміщень цокольного поверху корпусу № 21 під автосалон та про готовність об’єкта до експлуатації, а також держреєстрація права власності і перепродаж приміщення – це все було здійснено «Бритиш Моторс Україна» у 2016 році.

При цьому, як зазначив суд, Департамент Держархбудінспекції у м. Києві зареєстрував подані ТОВ «Бритиш Моторс Україна» декларації та ввів в експлуатацію нежитлове приміщення з порушенням державних будівельних стандартів, норм і правил. Колегія суддів встановила незаконність набуття фірмою права власності на приміщення.

Крім того, суд відзначив, що фірма використовує без правових на те підстав ділянку площею 110 кв м, що перебуває в користуванні «Кванту» і порушує права останнього.

У підсумку апеляційний суд скасував декларації про початок будівництва і готовність об’єкта, держреєстрацію права власності на приміщення за «Бритиш Моторс Україна Групп», а також визнав недійсним договір продажу приміщення цій фірмі. Водночас суд відмовився визнати право власності на приміщення за ФДМУ.

Керівником і власником ТОВ «Бритиш Моторс Україна» значиться Олег Голуб, а ТОВ «Бритиш Моторс Україна Групп» – Віталій Захарченко. «Бритиш Моторс Україна» раніше була відома як офіційний дилер Jaguar и Land Rover. На вул. Димитрова, 5 був автосалон Jaguar.

Ірина Шарпінська, “Наші гроші”