Власник АТБ почав фінансувати футбольний клуб на Житомирщині, де у нього родовище берилію (додано)
22.07.2021   //  

Компанія  «BGV Group» Геннадія Буткевича (власник мережі магазинів «АТБ») почала активне вливання коштів в муніципальний клуб з першої ліги «Полісся» з Житомира. Саме в цій області у власності Буткевича знаходиться родовище рідкісного металу.

Про це написав Олег Барков для видання «Трибуна».

«BGV Group» була презентована як генеральний спонсор «Полісся» у вересні минулого року, але почала суттєве фінансування останнім часом – напередодні старту чемпіонату в Першій лізі. Тепер житомирську команду називають одним із фаворитів ліги на рівні з харківським «Металістом» Олександра Ярославського та криворізьким «Кривбасом» з батьківщини президента Володимира Зеленського (про будівництво стадіону для «Кривбасу» за сотні бюджетних мільйонів читайте тут).

Бюджет «Полісся» на новий сезон – комерційна таємниця. За словами директора ФК Володимира Загурського, з обласного та міського бюджету клубу виділяють 10,8 млн грн., інші гроші вкладає генеральний спонсор.

Якщо минулого сезону зарплати в «Поліссі» обмежувалися 30 тис грн. в місяць, то нині лідери команди отримують 100-150 тис грн., що відповідає рівню вітчизняної Прем’єр-ліги і пробитися куди планує «Полісся». Саме з впливом генерального спонсора вважають літню заміну головного тренера, новим став екс-тренер збірної України Юрій Калитвинцев.

У серпні 2021 року стало відомо, що компанія Буткевича вирішила повністю викупити клуб у міста.

Від «Наших грошей»

Головний актив  BGV Group в Житомирській області – ТОВ «Пержанська рудна компанія» (ПРК), яка в квітні 2019 року через аукціон стала власником спецдозволу на видобування берилієвих руд в Олевському районі. Ці надра за своїми характеристиками вважаються одним з найцінніших родовищ берилію у світі.

В 2019 році поліція відкрила кримінальну справу проти посадовців Держгеонадра через підозру в зловживанні службовим становищем при продажі родовища, частина якого знаходиться в межах Поліського природного заповідника. Судовий реєстр не містить інформації про активність поліції в цій справі в останні місяці.

Молодшими бізнес-партнерами в «ПРК» Буткевича є Олександр Настенко та Віталій Якименко. Син останнього – Павло Якименко в 2019 році став народним депутатом по списку «Слуги народу» і нині очолює підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування.

За даними ЗМІ, Буткевич був причетний до політичної кар’єри уродженця Олевського району (де розташоване родовище берилію) Володимира Федоренка, який після зміни влади в 2019 році став першим заступником голови Житомирської ОДА, а тепер очолює місцеву облраду, куди потрапив як перший номер списку «Слуги народу».

В 2019 році BGV Group та та американська компанія Holtec International оголосили про створення спільного підприємства для розробки мінеральних ресурсів України. Holtec International анонсувала проекти з владою України в атомній енергетиці та будівництво сховища для зберігання висоактивних відходів. Буткевич є бенефіціаром ТОВ «Атомні енергетичні системи України», якому належать спецдозволи на уранові родовища.

Власником 100% КП «Футбольний клуб «Полісся» є Житомирська міська рада. За регламентом, до елітного дивізіону з Першої ліги за підсумками цього сезону підвищаться команди, що зайняли перше та друге місце. Третя й четверта команди Першої ліги зіграють стикові матчі із 14-м та 13-м клубами УПЛ.