«МЗУ» купили австрійський дженерик онкопрепарату в рази дешевше оригіналу і плану
22.07.2021   //  

ДУ «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 15 липня за результатами тендеру замовило компанії «Sandoz Pharmaceuticals D.D.» (Словенія) препарат від раку на 48,86 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня на умовах DAP (без розмитнення) поставлять онкопрепарат фулвестрант із торговою назвою Фулвестрант Сандоз виробництва компанії «EBEWE Pharma GmbH Nfg KG» (Австрія). А саме 23 546 шприців у дозуванні 250 мг по ціні 2 975 грн. за шприц.

Формальна економія склала 74%. Ціна угоди майже вчетверо нижча за очікувану суму.

Інші замовники в цьому році не купували саме цей дженерик. Однак у системі є закупівлі оригінального фулвестранту Фазлодекс виробництва компанії «AstraZeneca» (Британія).

Цьогоріч Шосткинська центральна районна лікарня придбала чотири шприци Фазлодексу по 8 2248 838 грн. Це майже втричі дорожче від гуртової ціни дженерика для «МЗУ».

У 2019 році Київський обласний онкологічний диспансер замовляв 72 шприци Фазлодексу по 6 624 грн. Це вдвічі дорожче від нинішньої гуртової ціни дженерика від виробника.

Крім того, в Реєстрі оптово-відпускних цін на лікарські засоби МОЗ станом на 30 червня Фазлодекс коштує 8 029 грн. В аптеках Києва його можна знайти по 5 665 грн. у продажу за програмою «карта надії» від «АстраЗенека» та від 8 383 грн. у звичайному продажу.

Очікувана вартість закупівлі становила 189,04 млн грн. Суперниками були «AstraZeneca AB» (Швеція) з оригіналом Фазлодекс і «Magnipharma» (Латвія) та ТОВ «Діатом» з дженериком Фулвестрант-Віста виробництва «Laboratorios Farmalan S.A.» (Іспанія).

Британські «M.Biotech Limited» і «Euro Lifecare Ltd» не допустили до аукціону, бо вони не підтвердили застосування препаратів у ЄС, США, Швейцарії, Японії, Австралії чи Канаді.

Словенська фірма «Sandoz Pharmaceuticals D.D.», як і австрійський виробник купленого препарату «Ebewe Pharma», входить до швейцарської фармацевтичної групи «Novartis».