АМКУ скасував відміну тендера на 986 мільйонів, який Укравтодор відмінив через 40 хвилин після перемоги консорціуму Гриненка
22.07.2021   //  

15 липня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Службу автомобільних доріг у Вінницькій області скасувати рішення про відміну тендеру з поточного середнього ремонту дороги Р-31 Бердичів-Хмільник-Літин-/М-12/ вартістю 986,12 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Із знижкою 13% перемогу на аукціоні здобув Консорціум «Всеукраїнський дорожній консорціум», обійшовши ПрАТ «Хмельницьке ШБУ №56» та ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада». Менш ніж за годину після перемоги Консорціуму Замовник скасував закупівлю через неможливість усунення порушень законодавства. Порушень було три:

  • Встановлення Замовником вимоги щодо часу транспортування асфальтобетону до місця ремонту (не має перевищувати 3 годин), проте при цьому відсутність прописаної у документації вимоги надання учасниками транспортної схеми;
  • Неврахування чотирьох газопроводів у проекті ремонту;
  • Посилання у документації на вже не діючі стандарти виготовлення органо-мінеральної суміші.

У скарзі до тендерної колегії АМКУ Консорціум вказав, що Замовник не врахував, що всі учасники закупівлі самостійно надали транспортні схеми та дані про місцезнаходження асфальтобетонних заводів, а тому Вінницька САД могла сама перевірити час транспортування сумішей.

Також Скаржник вказав, що дані про наявність газопроводів на ділянці ремонту є відкритою інформацією, а тому Замовник не довів, що про них йому стало відомо менш ніж за годину після визначення Консорціуму переможцем закупівлі.

Окрім цього, Консорціум додав, що на момент оголошення закупівлі стандарт щодо органо-мінеральної суміші СОУ 45.2-00018112-061:2011 був чинним, а тому Замовник на той час не міг складати дефектний акт посилаючись на інший стандарт.

Колегія у складі Ірини Копайгори, Сергія Тищика та Ольги Нечитайло погодилася з доводами Скаржника та вказала, що Замовник не довів правомірність відміни закупівлі за цими підставами.

Протягом 2021 року «Всеукраїнський дорожній консорціум» подався на тендери у системі Укравтодору сукупною вартістю 9,47 млрд грн і з ним Укравтодор поки жодного разу не підписав договір. Замовник найчастіше відхиляв компанію на етапі розгляду тендерних пропозицій. Якщо ж компанія потрапляла на аукціон чи навіть вигравала його, то Замовник за різними причинами скасовував цю перемогу.

У «Всеукраїнський дорожній консорціум» входить 11 компаній, найбільш відомі з них – ПП «Автомагістраль», ТОВ «Данко», ТОВ «Роад Констракшн» та ТОВ «Сучасна транспортна інфраструктура».