СБУ і Генпрокуратура добилися арешту землі біля «Палацу Україна», де група Ісаєнка будує ЖК (фото)
21.07.2021   //  

Київський апеляційний суд наклав арешт на земельну ділянку площею 1,36 га київського заводу «Радар» по вул. Предславинській, 35, де Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка будує житловий комплекс Stanford. Про це свідчить ухвала від 5 липня.

Суд заборонив відчужувати, розпоряджатися і користуватися цієї ділянкою (ведення підготовчих робіт для будівництва, реконструкція та будівництво будь-яких споруд для проведення будівельних робіт).

На думку суду, в клопотанні слідства доведено наявність ризиків, відповідно до яких необхідно накласти арешт на ділянку з метою її збереження, оскільки за матеріалами справи вона є об’єктом кримінально протиправних дій, зберегла на собі сліди кримінальних правопорушень  – в даному разі на ділянці зберігаються сліди руйнування виробничих корпусів.

Крім того, суд звернув увагу на проведену у кримінальному провадженні №22020000000000178 судову експертизу, якою  встановлено фактичне використання вищевказаної земельної ділянки площею 1,3 га не за цільовим призначення.

Розслідування цього провадження здійснює Головне слідче управління Служби безпеки України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора по ст.113 (диверсія), ч.1 ст.357 (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження), ч.1 ст.366 (службове підроблення), ч.2 ст.367 (службова недбалість) КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що  службові особи заводу «Радар», які діяли за попередньою змовою зі службовими особами ДК «Укроборонпром» і ТОВ «Катерпіллер», з метою особистого збагачення, в порушення вимог статутних обмежень заводу, норм земельного та містобудівного законодавства, провели низку організаційних та юридичних дій, які призвели до зруйнування виробничих корпусів заводу, у яких виготовлялися деталі, які використовуються у товарах, які забезпечують обороноздатність держави, що могло призвести до ослаблення її обороноздатності, а також продовжують вживатися заходи (сприяння здійсненню будівництва та поступового зайняття ділянки), спрямовані на фактичне захоплення ділянки та її нецільове використання, що у разі закінчення будівництва, фактично призведе до протиправного переходу права постійного користування ділянки від ПАТ «КЗ «Радар» до комерційної структури, поза існуючих законних процедур та без дозволу власника – Київради.

Як відомо, ділянка площею 1,36 га на вул. Предславинська, 35 належить територіальній громаді міста Києва в особі Київради, перебуває у постійному користуванні заводу «Радар», а фактично нею користується ТОВ «Печерськбудінвест» (раніше – «Катерпіллер»).

Раніше повідомлялося, що у ході досудового розслідування СБУ було встановлено факт неправомірних дій прокурорів в інтересах забудовників. Це стосується участі у розгляді справи в Окружному адмінсуді Києва, який змінив цільове призначення ділянки на вул. Предславинська, 35 на житлову забудову.

Відомо про ще два кримінальні провадження стосовно цієї забудови, зокрема: провадження № 52017000000000022 від 04.01.2017 щодо умов цього договору, яке розслідували детективи НАБУ; провадження № 42020101060000192 від 27.05.2020 про використання ділянки на вул. Предславинській, 35 не за цільовим призначенням, яке розслідували слідчі столичної поліції. У рамках цих справ на ділянку теж накладався арешт.

Засновниками ТОВ «Печерськбудінвест» («Катерпіллер») є кіпрська компанія «Канетро Холдінгс Лтд» і ТОВ «Спецмехбуд 21». Генпідрядником будівництва є ТОВ «Бориспільміськбуд», девелопером – ТОВ «Перфект Груп Інвест».

«Спецмехбуд 21», «Бориспільміськбуд» і «Перфект Груп Інвест» входять в групу компаній Perfect Group, пов’язану із нардепом від ОПЗЖ Дмитром Ісаєнком.

Кінцевими власниками «Канетро Холдінгс Лтд» значаться громадянин Індії Кумар Кульдіп та Дмитро Мармуляк з Кременчука. «Канетро Холдінгс Лтд» також є власником ТОВ «Расмус», пов’язаного з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром. Мармуляк має зв’язки із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром.