Конкуренти «замирили» антимонопольний штраф за побутові губки після 5 років судів
21.07.2021   //  

П’ять років суди України намагалися вирішити спір між двома виробниками побутових губок. Компанії ніяк не могли з’ясувати: чи схожий їхній товар між собою? Бо якщо так, то хтось один із них порушує законодавство про недобросовісну конкуренцію. А після повторного розгляду справи господарським судом, таки дійшли висновку, що ніяких порушень немає.

Три компанії ТОВ «Ергопак», ТОВ «Інтерфом-М» та ТОВ «Інтерфом-Захід» виготовляють побутові губки із хвилястою (профільованою) поверхнею.

У 2015 р. «Ергопак» помітив, що губки його конкурентів занадто схожі із зареєстрованим торговим знаком, що використовує товариство для виготовлення своїх губок.

Компанія «Айвібрідж Венчерз Лімітед» (засновниця «Ергопаку») надала тільки своїй фірмі виключне право (ліцензію) на використання торгового знаку таких губок на основі свідоцтва про реєстрацію ТЗ.

Але товариство, замість того щоб звернутися до АМКУ, надіслало до “Інтерфом-М” та “Інтерфом-Захід» листи з вимогами припинити виробництво і продаж фальсифікованих товарів. Бо товарний знак – їх, і такі губки вони виробляють з 2002 року.

«Інтерфом-М» та «Інтерфом-Захід» навпаки – пішли до комітету та й поскаржилися на «недобросовісного» конкурента. Мовляв, це «Ергопак» не може у нас таке просити.

Київське тервідділення АМКУ вирішило, що надсилання вимог такого змісту «суперечить торговим та іншим чесним звичаям у господарській діяльності». Спочатку відомство рекомендувало «Ергопаку» припинити порушення, а потім відкрило справу і оштрафувало товариство на 68 тисяч за недобросовісну конкуренцію.

5 років «Ергопак» оскаржував рішення ТВ АМК у судах. Але і господарський, і апеляційний суди посилались на те, що виробництво товару не є використанням торговельної марки і ставали на бік АМКУ.

А тим часом у судах розглядалася інша справа. «Інтерфом-М» намагалося через суд визнати недійсним свідоцтво (про реєстрацію товарного знаку) виданого на ім’я «Айвібрідж Венчерз Лімітед». Це свідоцтво начебто не мало розрізняльної здатності для товарів, для яких його зареєстровано, а тому призводило до прояву недобросовісної конкуренції з боку виробників губок.

Протягом трьох років суди у цій справі відкладали, мінялись судді, навіть експертизу призначили. Але її результати вже ніяк би не вплинули на результати судового спору, бо… компанії просто помирилися. Підписали мирову угоду і заявили про відсутність будь-яких претензій одна до одної.

Верховний суд справу ТОВ «Ергопак» проти АМКУ направив на новий розгляд.

І тут з господарським судом трапилися метаморфози: суд не побачив у матеріалах справи ніяких доказів порушення товариством «торгових або інших чесних звичаїв у підприємництві», бо Комітет не встановив їх зміст та не зазначив доказів існування таких правил, як звичаю. У червні цього року визнав рішення АМКУ незаконним та скасував.

Однак історія все ще триває. ТВ АМК подало апеляцію. Засідання призначили на 26 серпня.

Цікаво, чи й досі «Ергопак», «Інтерфом-М» та «Інтерфом-Захід» виготовляють однакові губки?

Коробова Юлия, експертка «Ліги антирасту»