Два картелісти розіграють між собою найбільший підряд Укравтодору цього року – 7 млрд на дорогу до Кривого Рогу (статистика)
21.07.2021   //  

Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області оголосила тендер очікуваною вартістю 6,98 млрд грн на капремонт дороги державного значення Н-23 Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Це найбільший тендер в системі Укравтодору, оголошений у 2021 році. Більший тендер на будівництво мосту к Кременчуку за 11 млрд завершили цього року, але розпочинали ще восени 2020 року.

Значні тендери на ремонт траси Н-23 почали проводити після обрання президентом Володимира Зеленського. Торік на неї протендерили 3,23 млрд грн та підряди отримали виключно засновники Національної асоціації дорожників України. При цьому у Кіровоградській області задля перемоги картелістів керівництво Укравтодору пішло на порушення законодавства, однак не було за це покарано правоохоронними органами.

На останній тендер ціною 6,98 млрд грн також подались лише представники НАДУ – компанії «Автомагістраль-Південь» та «Онур конструкціон інтернешнл». Аукціони по лотам цього тендеру наразі призначено на 19 серпня і тоді стане відомо яку вони дадуть знижку в результаті конкуренції виключно між собою.

При цьому Дніпропетровська область є вотчиною цих двох компаній. З 2019 року «Автомагістраль-Південь» отримала 80% всіх грошей Дніпропетровської САД, «Онур» близько 10%.

За даними «Clarity», «Онур» є улюбленим спаринг-партнером «Автомагістралі-Південь». За час заснування «Прозорро» у 2016 році, вони 618 разів перетинались на тендерах. Наступний за частотою конкурент – «Ростдорстрой», з яким «А-П» перетиналась 303 рази.

За час «Великого будівництва», на торгах за участі «А-П» і «Онура», у яких вигравала одна з цих фірм, середня знижка на торгах склала 7,7% при середній кількості допущених учасників 3. Знижки більше 10% на цих тендерах траплялись при в середньому 4 допущених учасниках. А також на тих торгах, де замовник з різних причин відхиляв значну кількість конкурентів, чим привертав увагу спільноти до своїх торгів. Наприклад, на цьому тендері відхилили п’ять фірм і залишили лише «А-П» і «Онур», і в результаті була знижка 18%. На цих торгах відхилили шість фірм і картелісти впали на 12%.

На тих торгах, де «Онур» і «А-П» відразу приходять лише вдвох, вони в останні два роки розігрують підряди між собою з середньою знижкою 5,7%.

Разом з тим відмітимо, що мова йде виключно про формальну знижку на торгах. Бо регіональні філії Укравтодору зазвичай не публікують кошторисів, а відтак майже неможливо встановити ринковість цін будівельних матеріалів. Укравтодор може від початку включати в очікувану вартість торгів дуже завищені розцінки, які дозволяють учасникам демонструвати певні знижки та все рівно отримувати значну маржу.

Наприклад, на початку липня у Запорізькій області «Автомагістраль-Південь» для перемоги у тендері ціною 1 млрд грн мала знизити свою пропозицію на 17%, аби виграти підряд у турецької компанії «Özaltin», що не входить до картелю.