Забудовники знову отримали рішення ОАСК для обходу обмежень по висоті для свого бізнес-центру на Подолі
20.07.2021   //  

Окружний адмінсуд м. Києва вдруге скасував низку планувальних обмежень, що стосуються охоронних зон і меж історичних ареалів, для забудови на перетині вулиць Верхній Вал, Кожум’яцької та Вознесенського узвозу у Києві. Торік апеляція скасувала аналогічне рішення ОАСКа.

Рішенням від 6 липня ОАСК задовольнив позов ТОВ «Будкомпанія Артфел» та скасував низку вимог, встановлених в містобудівних вимогах та обмеженнях (МУО) для забудови ділянки площею 0,52 га на перетині вулиць Верхній Вал, Кожум’яцької та Вознесенського узвозу.

Йдеться про пункти, які вказували, що ділянка знаходиться в межах Центрального історичного ареалу, в археологічній та ландшафтній охоронних зонах, в межах архітектурного та археологічного заповідників і пам’яток. Крім того, ці пункти покладали на забудовників обов’язок погодити проектну документацію з Мінкультом та отримати висновок Інституту Археології НАН України щодо наявності археологічного культурного шару і заходів з його збереження або дослідження.

Нагадаємо, що ОАСК у квітні 2020 року вже скасовував ці пункти МУО. Однак у подальшому апеляційний суд рішення ОАСКа скасував і залишив позов без розгляду з огляду на пропуск забудовниками строків звернення до суду. Тоді з позовом до суду звернулися ПАТ «Фінансово-промислова група «Атіка» і ТОВ «Феліксія».

Департамент містобудування КМДА в суді 6 липня знову вказував на пропуск строку на звернення до суду, адже з часу видачі МУО минуло вже два роки, а строк на звернення становить – шість місяців. Втім, ОАСК пропуску строку не побачив, посилаючись те, що «Будкомпанія Артфел» примірник оскаржуваних МУО отримала 15.01.2021, а до суду звернулася 23.04.2021, тобто у межах строку.

Як відомо, у січні 2018 року Департамент містобудування і архітектури КМДА дозволив «ПАТ «ФПГ «Атіка» і ТОВ «Феліксія» будівництво бізнес-центру на перетині вулиць Верхній Вал, Кожум’яцької та Вознесенського узвозу у Києві з умовною висотою від 26,5 до 73,5 м при максимально дозволених 27 метрах у цьому районі. Будівництво заплановано на трьох ділянках загальною площею 0,52 га. У червні Київрада поновила оренду однієї з них.

У грудні 2018 року «Атіка» і «Феліксія» уклали з «Будкомпанією Артфел» договір про будівництво офісних споруд та бізнес-центру з підземним паркінгом на перетині вул. Верхній Вал, Кожум’яцької та Вознесенського узвозу.

Власником 76% акцій ПАТ «ФПГ «Атіка» є ПП «Українське науково-виробниче комерційне підприємство «Атіка», що належить колишньому заступнику керівника Державного управління справами Євгену Сарнацькому. Він отримав цю посаду у червні 2014 року, коли ДУСю очолив Сергій Березенко, що у подальшому у 2015-2019 рр був заступником голови фракції Блоку Петра Порошенка. Звільнений Саранцький був після президентських виборів – 11.06.2019. Перебуваючи на посаді Сарнацький заявив ЗМІ, що після призначення на держслужбу передав свою фірму в управління розпорядниці.

Засновником ТОВ «Феліксія» є кіпрська фірма «Сантаріо Холдінгз Лімітед». Відповідно до держреєстру юросіб, її бенефіціарним власником є Віталій Вайнштейн – це колишній помічник нардепа від БПП Олександра Грановського.

Власниками ТОВ «Будкомпанія Артфел» є ПП «ПІАФ» ТМ» і ТОВ «Міжрегіональний Інвест Союз». Власником останнього є компанія «Районел Лімітед» з Маршаллових островів, кінцевим власником якої є Дмитро Адамовський, син київського бізнесмена Андрія Адамовського, причетного до найбільшого постачальника палива армії та залізниці «Трейд коммодіті».

У свою чергу власниками «ПІАФ» ТМ» є Діана Левцова, Юлія Кучер і ПАТ «ЗНКВІФ «Акула». Діана Левцова є дружиною Сергія Левцова – свояка Степана Черновецького – вони одружені на сестрах-двійнятах Діані та Жанні. Сергій Левцов є керівником ТОВ «Едельбург Девелопмент», з якою «Будкомпанія Артфел» має спільну адресу (Київ, вул. Солом’янська, 11) і телефон (0445945452).

ТОВ «Едельбург Девелопмент» донедавна очолював екс-очільник столичного Держардбудконтролю (2010-2014 рр) Сергій Кучер. Сергій Левцов у 2006-2008 рр був помічником Кучера, який на той час був депутатом Київради.

Саме компанія Edelburg Development реалізує поруч із вказаними 0,52 га скандальний житловий комплекс «Подол Град Вінтаж».

Ірина Шарпінська, “Наші гроші”