Яку загрозу монополізації побачив АМКУ в придбанні «Укр-Агро РТ» нафтобази у «БНК-Україна»
20.07.2021   //  

Антимонопольний комітет передумав надавати дозвіл білоруській компанії «БНК-Україна» продати нафтобазу норвезько-естонському ТОВ «Укр-Агро-РТ» та розпочав поглиблене розслідування в рамках справи.

Питання надання дозволу мало би вирішитись на засіданні АМКУ 13 травня, але 21 травня відомство повідомило, що розпочинає поглиблене розслідування.

Які саме загрози для конкуренції побачило в цій концентрації конкурентне відомство – не відомо. Адже і покупець і продавець діють на різних ринках.

Група «Укр-Агро РТ» представлена в аграрному секторі України з 2005 року. Діяльність ТОВ «Укр-Агро РТ» з підконтрольними компаніями в основному зосереджена в Житомирській області, де вони займаються вирощуванням та оптовою торгівлею зерновими та технічними культурами (пшеницею, ячменем, кукурудзою, соєю, рапсом та соняшником). Підприємства групи мають власний комплекс сільськогосподарської техніки.

ТОВ «БНК-Україна» – імпортер нафтопродуктів виробництва білоруських НПЗ в Україну, має у власності 5 АЗК та одну нафтобазу у Житомирській області, яку планує продати ТОВ «Укр-Агро РТ».

Учасниками цього товариства є підконтрольне державі Білорусь республіканське унітарне підприємство «ВО «Бєлоруснафта» (43,5%) та ЗАТ «Білоруська нафтова компанія» (56,5%).

Цікаво, що на одного із акціонерів ЗАТ «Білоруська нафтова компанія» – білоруську компанію «Нафтан», яка володіє акціями товариства у розмірі 24%, накладені прямі санкції США у зв’язку з інцидентом літака компанії Ryanair у Білорусі.

Експерти ринку називають це однією з причин скорочення поставок в Україну нафтопродуктів виробництва білоруських НПЗ, а також ремонтом Мозирського НПЗ, що спричинило припинення імпорту бензину марки А-95 в Україну.

Але чи вплинули вказані обставини на рішення АМКУ детально подивитись на продаж білорусами своєї останньої нафтобази далеко не найбільшому гравцю аграрного ринку та чому ж білоруси продають свої активи в Україні? Почекаємо результатів розслідування АМКУ.

Олена Поканєвич, експерт «Ліги антитрасту»